Мљекари задовољни, очекују пола од заједничких 60 милиона

ATV
Мљекари задовољни, очекују пола од заједничких 60 милиона

Нормално је да мљекари у Српској добију највише из буџета јер смо најбројнији, поручује Владимир Усорац задовољан данашњим консултацијама.

У министарству, каже Усорац, нису имали примједбе на захтјеве мљекара па му није засметало што састанку ни данас није присуствовао Стево Мирјанић. Каже да и ове године мљекари треба да добију половину од заједничких 60 милиона, а прозивке незадовољних воћара, повртлара и виноградара дочекао је на нож.

"То нису произвођачи, то су тајкуни који се баве некаквом великом производњом и који су научили узимати од државе и њима је мало колико год да добију. Не може се мјерити производња повртларска, воћарска гдје има 50-100 људи, са 5.500 људи , према томе ми имамо највише произвођача и сасвим је нормално да у тај сектор иде највише новца”, рекао је Владимир Усорац, предсједник Удружења мљекара РС.

Ми вриједимо више него мљекари, одговарају живинари који су са свињарима и товљачима јунади, своје захтјеве јуче образложили . Прошле године су добили око милион и 300 хиљада, па су захјтеви за ову годину дупло више новца, редовнија исплата, али и праведнија расподјела. Нигдје у свијету мљекари не добијају као код нас, жале се живинари.

"Наша вриједност производње је већа од њихове. Не можете поредити бабе и жабе па рећи ми имамо пуно произвођача. Кад би и ми бројали колико имамо пилића, онда би се то мјерило милионима, а не хиљадама”, казао је Небојша Ракић, предсједник Удружења живинара.

Мљекари  се  са овим констатацијама не слажу. Тврде да највише доприносе, па  су на консултације дошли са додатним захтјевима. Повећање премија за домаће јунице и повећање премија за нафту, 100 л по хектару плус 90 л по условном грлу. Остало, кажу  може да се препише из прошлогодишњег правилника. Ипак, нису у потпуности задовољни, јер су, жали се Усорац, због ССП-а прошле године изгубили 15 милиона, иако рачуница показује минус само на роби из Хрватске. Зато је министарство  прискочило у помоћ.

"Тачно је да се министарство укључило у тај проблем и ми се надамо, то нису велике паре – 450 хиљада марака, да ће министарство то намирити”, рекао је Усорац.

У Министарству пољопривреде су  прије два дана рекли да ће се  о захтјевима огласити крајем седмице, када се консултују са свима. Сутра су на  реду  пчелари и органски произвођачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана