Mljekari stub poljoprivrede

Milijana Latinović
Mljekari stub poljoprivrede

Banjaluka - Proizvodnja mlijeka u Srpskoj je pokretač razvoja stočarstva, a u prva tri kvartala ove godine sa farmi je izašlo 80 miliona litara mlijeka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je sistemom otkupa mlijeka obuhvaćeno oko 4.600 proizvođača.

- Od početka godine je registrovano 1.167 sabirnih mjesta za otkup mlijeka, a registrovani su proizvođači koji redovno kontrolišu kvalitet mlijeka - rekli su u Ministarstvu.

Inspekcija Kancelarije Evropske unije za hranu i veterinarstvo (FVO) posjetila je RS, a jedna od instrukcija proizašla iz kontrole je da Ministarstvo poljoprivrede mora kontinuirano pratiti i kontrolisati proizvodnju mlijeka.

- Lanac kontrole proizvodnje i prerade mlijeka vrši se od poljoprivrednog imanja do prerađivača, odnosno mljekare. U toku mjeseca prosječno budu obavljene 10.192 analize sirovog mlijeka i obuhvataju minimalno dva uzorka po proizvođaču - dodali su u Ministarstvu, podsjetivši da je lani stupio na snagu Pravilnik o uslovima za rad sabirnih mjesta i Pravilnik o kvalitetu svježeg sirovog mlijeka i uslovima za rad ovlašćene laboratorije, čime je zaokružen sistem kontrole proizvodnje mlijeka u RS.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić ističe da su proizvođači svjesni da je dobar kvalitet mlijeka jedino oružje za borbu na tržištu.

- Ministarstvo poljoprivrede je proteklih godina mnogo uložilo u edukaciju proizvođača i vjerujem da je mlijeko proizvedeno u RS visokog kvaliteta, što su potvrdile i brojne inspekcije - kazao je Nikolić i podvukao da je opstanak mljekarske proizvodnje uslovljen dobrom koordinacijom između proizvođača i institucija.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije" Savo Bakajlić kaže da se 70 odsto poljoprivrednika u Semberiji bavi proizvodnjom mlijeka kao osovnom djelatnošću.

- Muzna grla u prosjeku daju 20 litara mlijeka dnevno, a proizvođači uglavnom uzgajaju od pet do 15 krava na imanju - rekao je Bakajlić i dodao da je premija za mlijeko ekstraklase 30 feninga po litru i da su mljekarima za ovu godinu isplaćene premije za prva tri mjeseca.

Grlo daje 12 litara mlijeka

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je lani u Srpskoj proizvedeno 103,15 miliona litara mlijeka na oko 5.163 poljoprivredna imanja i od prosječno 27.692 muzna grla.

- Prosječna mliječnost na imanjima koja se bave proizvodnjom mlijeka je 12 litara mlijeka po grlu - istakli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana