Мљекари стуб пољопривреде

Милијана Латиновић
Мљекари стуб пољопривреде

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС наставиће да подржава мљекаре и да ствара повољне услове за производњу и пласман производа на домаћем тржишту јер је овај сектор један од најважнијих сегмената пољопривредне производње.

Закључено је то на стручном савјетовању произвођача млијека које је одржано на Бардачи код Српца. Скупу је присуствовало око 50 највећих мљекара из РС, а стручна предавања о увођењу нових технологија у производњи млијека одржали су професори из Бањалуке, Сарајева, Загреба, Београда и Новог Сада.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић рекао је да су искуство и знање најјефтинија инвестиција.

- Дошло је вријеме за храбре и одважне људе који, наоружани стручним знањем, желе да развијају домаћу производњу. Удружење мљекара је најбоље у РС и због тога ће ресорно министарство припремити закон који ће регулисати услове за оснивање и начин рада оваквих асоцијација - каже Мирјанић.

Посебно интересовање произвођачи су показали за презентацију професора Дарка Грбеше са Агрономског факултета из Загреба који је истакао значај исхране крава у транзиционом периоду, који почиње 20 дана прије и траје до 80 дана након телења.

- Потребно је укључити већу количину влакнасте хране и селен у исхрану, искључити храну богату минералима, а кукурузну силажу користити максимално око 40 одсто укупног оброка - казао је Грбеш и додао да, уколико се води рачуна о исхрани крава, расте и производња млијека, побољшава се плодност музних крава и смањују метаболичке сметње.

Произвођачи млијека су указали на проблеме са којима се свакодневно сусрећу.

- Смањење броја мљекара и нелегална конкуренција су највећи проблем, не само нама у РС, него и произвођачима у региону - рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац и додао да би ситуација била још тежа да нема подршке ресорног министарства.

Хрватска

Предсједник Удружења мљекара Хрватске Давор Блажић упозорио је да мљекарство у тој земљи рапидно пропада.

- У 2003. години имали смо 65.000 произвођача, а сада 9.165, док је количина произведеног млијека са 700 милиона пала на 525 милиона литара. Откупна цијена млијека сада је 32 цента, а без цијене од 44 цента нема исплативе производње - рекао је Блажић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана