Mlijeko gubi bitku sa sirom

Danijela Stokanić
Mlijeko gubi bitku sa sirom

Banjaluka - Mljekarska industrija u BiH, s izvozom koji je u prošloj godini bio za 23.000 tona veći od uvoza, zabilježila je rekordan suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni, a najviše domaćih proizvoda našlo se na trpezama u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji.

Pokazale su to analize Spoljnotrgovinske komore BiH i USAID/FARMA dva projekta Švedske. Analize su, međutim, pokazale da je struktura razmjene nepovoljna jer su se uvozili skuplji proizvodi, poput maslaca i sira, a izvozili jeftiniji, kao što su mlijeko i pavlaka, pa je lani u konačnici zabilježen deficit od 66,5 miliona KM.

Kako su istakli u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda lani je dostigao 76 miliona KM, što je za 12 odsto ili 8,2 miliona KM više u odnosu na godinu ranije. Dodali su da je istovremeno u sličnom iznosu porastao i uvoz, koji je iznosio oko 142 miliona KM, tako da deficit ostaje nepromijenjen. 

- Većina izvoza u prošloj godini odnosi se na proizvode sa niskom dodatnom vrijednošću. Fermentirani mliječni proizvodi, uključujući jogurt, mlaćenicu i surutku čine 11 odsto ukupnog izvoza, sir devet odsto, a maslac i mliječni namazi dva odsto - istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

U strukturi uvoza dominira sir sa 52 odsto, slijede mlijeko i pavlaka sa 20 odsto, jogurt i kefir sa 18 odsto, te maslac i namazi sa deset odsto. Crna Gora je sa 24 miliona KM izvoza i dalje prvo izvozno tržište BiH, a Hrvatska je, zahvaljujući rastu izvoza od 200 odsto u odnosu na 2016. godinu, drugo najvažnije tržište, pokazale su analize.

Iako su domaći proizvođači sira u 2017. godini zabilježili znatno povećanje izvoza, i to najviše na tržište Hrvatske, Crne Gore i Srbije, BiH još uvijek uvozi gotovo 11 puta više ovog proizvoda.

- Najviše uvozimo sir edamer po prosječnoj cijeni od 6,39 KM. Zabrinjavajući je i podatak da smo uvezli više od 1.200 tona svježeg sira u vrijednosti od gotovo sedam miliona KM - pokazuju podaci.

Kako ističu u Spoljnotrgovinskoj komori, cijene uvoznog sira često su toliko niske da dovode u pitanje njegov kvalitet, zbog čega bi, kako kažu, potrošači više šanse trebalo da daju domaćim sirevima, koji kontinuirano osvajaju nagrade na međunarodnim takmičenjima.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić kaže da je uočeno povećanje izvoza mlijeka, koje je sve kvalitetnije.

- Međutim, o tome šta će se izvoziti odlučuju mljekare, koje mlijeko otkupljeno od nas i prerađuju - kazao je Nikolić.

Dodao je da je, iako je njegova farma, koja proizvodi ekstra klasu mlijeka, stavljena na listu za izvoz, zarada ostala ista.

- Zbog toga sa kolegama farmerima nastojim da sa prerađivačima dogovorim da otkupna cijena mlijeka bude usklađena sa kvalitetom - kazao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana