Mladi traže pomoć za skidanje sa interneta

C. M.
Mladi traže pomoć za skidanje sa interneta

Banjaluka - Savremeni način života uzima danak među mladima što pokazuje podatak da su počeli da traže pomoć stručnjaka kako bi se "skinuli" sa interneta, društvenih mreža ili video-igrica.

U Klinici za psihijatriju Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka su kazali da imaju registrovane zahtjeve za pomoć u odvikavanju od interneta.

- To su za sada, ipak, pojedinačni slučajevi, a najčešće su roditelji potencirali da se pomogne djeci za koju su primijetili da provode mnogo vremena koristeći računar - rekla je načelnik Klinike za psihijatriju Nera Zivlak-Radulović.

U Centru za mentalno zdravlje banjalučkog Doma zdravlja takođe potvrđuju da su se u posljednje vrijeme susreli sa osobama mlađe životne dobi kojima je bila neophodna pomoć stručnjaka kako bi se riješili zavisnosti od interneta.

Roditelji koji su uvidjeli da je korišćenje interneta preraslo u opsesiju obraćali su se i tražili pomoć i od psihologa Aleksandra Milića.

- Srednjoškolci i studenti kažu mi da do dva, tri časa poslije ponoći provode vrijeme na internetu, a onda spavaju do podneva, teško obavljaju dnevne aktivnosti, pa se naveče opet vraćaju istim sadržajima - navodi Milić.

On smatra da razvoju zavisnosti doprinose i igrice, koje izjednačava sa kladionicama i kockanjem, jer često obezbjeđuju neku dobit.

- Zavisnost od interneta remeti stil života, javljaju se anksioznost i depresija, dolazi do pada vitalne snage, poremećaja disanja, probave i drugih tegoba - kaže Milić.

Slučajevi zavisnosti od interneta i svega ostalog što donosi virtuelni svijet posljednjih godina zabilježeni su i u zemljama regiona, a broj zavisnika se naglo povećava.

Kontrola

Psiholozi kažu da roditelji sve manje kontrolišu djecu, pa se mladi umjesto čitanju posvećuju igricama, što kod njih stvara navike koje otvaraju prostor za zavisnost. Srednjoškolci i studenti često imaju poteškoće u učenju, narušene su im navike i ne spavaju redovno što dovodi i do izostanaka sa nastave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana