Млади траже помоћ за скидање са интернета

Ц. М.
Млади траже помоћ за скидање са интернета

Бањалука - Савремени начин живота узима данак међу младима што показује податак да су почели да траже помоћ стручњака како би се "скинули" са интернета, друштвених мрежа или видео-игрица.

У Клиници за психијатрију Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука су казали да имају регистроване захтјеве за помоћ у одвикавању од интернета.

- То су за сада, ипак, појединачни случајеви, а најчешће су родитељи потенцирали да се помогне дјеци за коју су примијетили да проводе много времена користећи рачунар - рекла је начелник Клинике за психијатрију Нера Зивлак-Радуловић.

У Центру за ментално здравље бањалучког Дома здравља такође потврђују да су се у посљедње вријеме сусрели са особама млађе животне доби којима је била неопходна помоћ стручњака како би се ријешили зависности од интернета.

Родитељи који су увидјели да је коришћење интернета прерасло у опсесију обраћали су се и тражили помоћ и од психолога Александра Милића.

- Средњошколци и студенти кажу ми да до два, три часа послије поноћи проводе вријеме на интернету, а онда спавају до поднева, тешко обављају дневне активности, па се навече опет враћају истим садржајима - наводи Милић.

Он сматра да развоју зависности доприносе и игрице, које изједначава са кладионицама и коцкањем, јер често обезбјеђују неку добит.

- Зависност од интернета ремети стил живота, јављају се анксиозност и депресија, долази до пада виталне снаге, поремећаја дисања, пробаве и других тегоба - каже Милић.

Случајеви зависности од интернета и свега осталог што доноси виртуелни свијет посљедњих година забиљежени су и у земљама региона, а број зависника се нагло повећава.

Контрола

Психолози кажу да родитељи све мање контролишу дјецу, па се млади умјесто читању посвећују игрицама, што код њих ствара навике које отварају простор за зависност. Средњошколци и студенти често имају потешкоће у учењу, нарушене су им навике и не спавају редовно што доводи и до изостанака са наставе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана