Mladi inovatori pobrali medalje na Tesla festu

Anita Janković
Mladi inovatori pobrali medalje na Tesla festu

Banjaluka - Pancirna ploča, elektronski rječnik, aplikacija koja omogućava u svakom trenutku pristup nastavi samo je dio onoga što su osmislili mladi inovatori iz Srpske, koji su na sajmu inovacija "Tesla fest" u Novom Sadu osvojili 45 priznanja, od čega je osam zlatnih medalja te deset prvih nagrada.

Posebnu pažnju privukla je školska aplikacija, koju su osmislili Bojana Čučak i Luka Stojanović, đaci Srednjoškolskog centra "Gaudeamus" iz Banjaluke, za šta su osvojili prvu nagradu u Novom Sadu.

- Aplikacija omogućava đacima, profesorima i roditeljima bolji pristup nastavi, jer se uz pomoć kamera u učionicama može pratiti nastava ili kontrolisati dijete - kaže Čučak.

Srednjoškolski centar "Gaudeamus" dobio je zlatnu medalju za doprinos razvoju inovativnih aktivnosti te prvu nagradu za projekat "Moja okolina" učenice Tatjane Aleksić.

Banjalučki gimnazijalac Aleksandar Đurguz je osvojio prvu nagradu na "Tesla festu" za inovaciju pancirna ploča.

- Ideja je proizašla iz znatiželje da li se pancir može napraviti kod kuće i po kojoj cijeni. Shvatio sam da je to izvodljivo sa materijalima koje ima svako, odnosno od keramike, koja lomi metak i kompozitnog materijala koji zaustavlja dalje probijanje - pojašnjava mladi Đurguz i dodaje da je s ovom inovacijom već osvojio specijalno priznanje na banjalučkom "Inostu" te zlato na sajmu "Inova" u Zagrebu.

Brzo i jednostavno pretraživanje Vujaklijinog rječnika uz pomoć računarskog programa omogućile su učenice Dragana Kuzmanović i Milica Radulović iz banjalučke Ekonomske škole. One su na "Tesla festu" osvoje drugu nagradu. 

- Dugo smo radile na Leksikonu stranih riječi i izraza, jer smo svaku riječ unosile pojedinačno. Povezale smo informatiku i srpski jezik kako bismo stvorile ovaj izum, jer često dok učimo stručne, ekonomske predmete nailazimo na dosta nepoznatih riječi. Listanje po standardnom rječniku oduzima mnogo vremena - priča Kuzmanovićeva.

Dodaje da je pretraga na računaru, tabletu ili telefonu mnogo brža i jednostavnija. Prvo i drugo mjesto na "Tesla festu" pripalo je Mirku Gajiću, učeniku prijedorske Elektrotehničke škole, koja je osvojila zlatnu plaketu.

- Zajedno sa prijateljem Sašom Brkićem izradio sam dvije inovacije, koordinacioni sto i automatizaciju proizvodne linije - kaže Gajić.

Mlade nagrađene inovatore juče je primio ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić, koji je istakao da Srpska ima izuzetan inovativni potencijal u mladim ljudima te da je znanje strateško opredjeljenje i šansa RS.

Predsjednik Saveza udruženja inovatora RS Milovan Bajić kaže da ova organizacija okuplja osam udruženja te da je sve više mladih koji se učlanjuju u udruženja.

Podsticaji inovatorima

Ministarstvo nauke i tehnologije RS godišnje izdvaja oko 150.000 KM za inovatorstvo, od čega oko 50.000 KM odlazi Savezu udruženja inovatora RS, 40.000 KM za pojedince te ostatak za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju.
- Podržavamo i realizaciju 30-40 inovativnih ideja pojedinaca godišnje - rekao je Jasmin Komić.

Uspješne inovacije iz RS

- vakuum presa sa membranom - izvozi se na evropsko i američko tržište,

- Flamestick štapići za potpalu vatre - izvoze se u 43 zemlje svijeta ,

- razvoj softvera - Codaxy - izvozi se na evropsko i američko tržište,

- EldaLux - razvoj nove tehnologije proizvodnje plastičnih nosača za TV - izvozi se u zemlje regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana