Младе притишћу институције БиХ

Анита Јанковић-Речевић
Младе притишћу институције БиХ

Бањалука - Институције БиХ и дио међународне заједнице непрекидно врше притисак на Републику Српску с циљем преноса надлежности омладинског сектора са Српске на ниво БиХ.

Истакла је ово помоћница министра за породицу, омладину и спорт РС Бранка Малешевић, наводећи да у посљедње двије године траје активна кампања с циљем преноса ових надлежности на ниво БиХ. Додала је да се притисци врше на ресорно министарство, али и на легитимне представнике младих у Српској, првенствено на Омладински савјет.

- Таквих покушаја је било и раније, али не овог интензитета. Носиоци власти на нивоу БиХ су дозволили представницима дијела међународне заједнице да се поново мијешају у ствари које су уређене Уставом и законима у БиХ и које би морали поштовати - навела је Малешевићева и додала да устави БиХ, РС и ФБиХ прописују да је ресор младих - омладине у искључивој надлежности два ентитета и Брчко дистрикта, до коначне одлуке о његовом статусу.

Она је подсјетила да није успјела да функционише комисија за координацију питања младих у БиХ, која је уз сагласност надлежних институција за младе на нивоу ентитета 2004. године формирана одлуком Савјета министара.

Након тога, каже Малешевићева, Министарство цивилних послова једнострано је израдило и упутило нову одлуку о оснивању комисије за координацију питања младих коју је усвојио Савјет министара.

- Обавијестили смо их да не прихватамо једнострано формирана административна тијела на нивоу БиХ и тражили да цијели процес буде враћен у легалне оквире. Како се то није десило, нелегална и нелегитимна одлука о оснивању нове комисије није примјењива у РС - истакла је Малешевићева. 

Предсједница Омладинског савјета РС Данијела Топић навела је да се притисци огледају у виду питања и дописа са нивоа БиХ у којима се траже информације шта ова организација ради и на који начин о питању формирања других омладинских тијела на нивоу БиХ.

Истакла је да Омладински савјет функционише према законима РС, те да нису дужни да одговарају на питања такве врсте која долазе са нивоа БиХ.

- Постоји намјера да се на нивоу БиХ формирају тијела за младе, али комисија која је постојала није функционисала и зато нема потребе да говоримо о формирању било каквих сличних тијела - рекла је Топићева.

Предсједник Уније студената РС Милан Милишић каже да студенти неће дозволити пренос надлежности у омладинском сектору јер то није у интересу Српске.

- Нећемо дозволити да притисци допринесу ономе што се планира на нивоу БиХ. Сматрамо да ми у РС остварујемо добре резултате о питању студентског стандарда, окупљања омладине и дјеловања младих уопште - каже Милишић.

Волонтери

У Волонтерском сервису РС сматрају да омладинске организације у Српској и ФБиХ треба самостално да функционишу, како и до сада.

- Конкретно, закони у РС и ФБиХ о питању волонтирања се много разликују и заједнички рад би био немогућ - рекла је извршна директорица Волонтерског сервиса Светлана Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана