Мјесечни додатак за бивше припаднике Војске РС одмах послије 60. рођендана

Анита Јанковић-Речевић
Мјесечни додатак за бивше припаднике Војске РС одмах послије 60. рођендана

Бањалука - Бивши припадници Војске РС који остваре право на мјесечни додатак неће више бити закидани ни за једну исплату, што је до сада био случај, јер је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС приступило измјени дијела уредбе о борачком додатку који је оспорио Уставни суд РС.

Судије Уставног суда су на сједници у новембру прошле године донијеле одлуку да члан уредбе о борачком додатку у вези са условима за остваривање тог права није у сагласности са Уставом Српске и Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца.

Оспорена одредба предвиђала је да се борцима који су услове за остваривање права на мјесечни борачки додатак испунили послије 24. маја 2012. године то право признаје почев од 1. јануара наредне године у односу на ону у којој су услови испуњени. Према оцјени судија, прописивањем такве уредбе њен доносилац је изашао из законских оквира и прекорачио своја уставна и законска овлашћења јер је законском одредбом прописано да права на мјесечна примања припадају од првог наредног мјесеца по подношењу захтјева.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС истакли су да су поступили по смјерницама Уставног суда РС.

- У току су активности у вези са измјеном спорне одредбе и то би требало да буде завршено до краја јануара. Нове одредбе ступиће на снагу након што буду објављене у “Службеном гласнику РС” - рекли су у министарству.

Предсједник Борачке организације РС (БОРС) Миломир Савчић нада се да ће измијењена уредба бити у примјени већ од 1. фебруара.

- Правда ће коначно бити задовољена јер ће се борачки додатак добијати од момента када борци наврше 60 година. То ће посебно значити онима који су незапослени - рекао је Савчић и појаснио да су борци до сада били ускраћени за најмање један, а највише 12 мјесечних додатака, јер је, на примјер, борац који је 60 година напунио 1. јануара морао чекати идући јануар да добије први мјесечни додатак. Савчић је истакао да ће организација на чијем је челу и у наредном периоду инсистирати на поштовању борачких права.

Висина додатка

Миломир Савчић је истакао да висина мјесечног борачког додатка зависи од броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава.

- Број мјесеци проведених у рату множи се са коефицијентом који износи 1,6 КМ - навео је Савчић и додао да у првом кварталу ове године борцима треба да буде исплаћен и годишњи борачки додатак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана