Мјесечни борачки додатак за 12.229 нових корисника

Милијана Латиновић
Мјесечни борачки додатак за 12.229 нових корисника

Бањалука - Право на мјесечни борачки додатак у овој години у Републици Српској оствариће 12.229 нових корисника, за шта ће, уз исплату онима који већ примају ову накнаду, у 2019. бити потребно око 58 милиона марака.

Наведено је то у саопштењу Владе РС која је јуче усвојила измјене Уредбе о борачком додатку, на основу које ће борци који испуне услове за мјесечну накнаду новац добијати од првог дана наредног мјесеца по подношењу захтјева.

- Право на мјесечни додатак лани је остварило 6.120 корисника којима исплата почиње са 1. јануаром ове године, за шта је годишње потребно више од 4,6 милиона КМ. У текућој години право на подношење захтјева за признавање овог права има 6.109 корисника, за шта су потребна око 2,3 милиона - саопштили су из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Ова уредба измијењена је због одлуке Уставног суда РС који је у новембру прошле године утврдио да члан уредбе о борачком додатку у вези са условима за остваривање тог права није у сагласности са Уставом Српске и Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца. Оспорена одредба предвиђала је да се борцима који су услове за остваривање права на мјесечни борачки додатак испунили послије 24. маја 2012. године то право признаје почев од 1. јануара наредне године. Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић истиче за “Глас Српске” да је исправљена неправда према борцима.

- Висина додатка зависи од броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава, тако да су борци до сада били закидани и за неколико стотина марака - рекао је Савчић и појаснио да се број мјесеци проведених у рату множи са коефицијентом који износи 1,6 КМ.

Министри су јуче усвојили и одлуку којом се одобравају четири милиона марака за исплату личних инвалиднина.

- Унапређење положаја ових лица вршиће се исплатом у мјесечном износу од 100 марака - навели су из Бироа Владе. Усвојен је и План и програм рада Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС у којем је, између осталог, наведено да је у овој години за исплату пензија потребно 1,09 милијарди КМ, од чега ће 80 одсто новца бити обезбијеђено из доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, а остатак из осталих буџетских средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана