Митрополит Хризостом: Сјећање на жртве је морални и обавезан чин

Срна
Митрополит Хризостом: Сјећање на жртве је морални и обавезан чин

Сарајево - Геноцид значи уништити ген једног народа и зато је Холокауст добро исказао смисао онога шта су нацисти хтјели да постигну у Другом свјетском рату - потпуно уништење једног народа из Европе, рекао је Његово високопреосвештенство митрололит дабробосански Хризостом у Сарајеву поводом обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

"Добро је што смо се сјетили данас сви заједно молитвено и комеморацијски свих невиних жртава Холокауста, не само Јевреја, него и других народа који су у Другом свјетском рату од нациста страдали", рекао је митрополит Хризостом новинарима.


Према његовим ријечима, Јевреји, Роми и Срби, као и други народи, успјели су да преживе све оно што је било замишљено нацистичком идеологијом о уништењу народа које су они сматрали нижеразредним у односу на гермаску нацију.

"Сјећање на жртве Холокауста је морални и обавезан чин сваког културног човјека и драго ми је да смо могли да присуствујемо овој комеморацији, молитвеном сјећању на све жртве и молимо се Богу за њих", нагласио је митрополит Хризостом.

Предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци је истакао да се људи морају сјећати невино старадалих у Холокаусту и не дозволити да се тако нешто понови.

"БиХ има више разлога зашто би требало да обиљежава овај дан, јер је и она била жртва Холокауста у којем је страдало 85 одсто јеврејског становништва, Рома, као и других народа који нису били по вољи нациста", подсјетио је Финци.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко истакао је да сваки човјек увијек може да направи избор хоће ли бити на доброј или лошој страни, што не важи само за прошлост, него је то порука и за будућност.

"Жеља свих нас требало би да буде да се Аушвиц никад не понови", навео је Инцко.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић рекао је поводом дана сјећања на жртве Холокауста да је битно да се сви подсјете да су дјеца једног родитеља, да имају исте вриједности и да живе овај живот у миру, чувајући међусобно достојанство.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обиљежава се 27. јануара, чиме се означава годишњица ослобођења концентрационог логора Аушвиц – Биркенау од совјетских војника 1945. године.

Милионе људи су нацисти и њихови сарадници широм Европе, у периоду између 1933. и 1945. године, прогонили, третирали крајње нељудски, лишили их достојанства и на крају убили.

Генерална скупштина УН је 2005. године донијела званичну резолуцију о обиљежавању овога дана, а резолуција апелује на све чланице УН да поштују сјећање на жртве Холокауста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана