Mитрополит Анфилохије: Култура без култа је идолопоклонство

Срна
Mитрополит Анфилохије: Култура без култа је идолопоклонство

Подгорица - Култура без култа је ништа и представља ново идолопоклонство, сматра Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

"А култ је ова Света служба Божија. И све оно што је грађено кроз вијекове, нарочито свети храмови, грађени су, не ради себе, не ради умјетности, не ради такозване културе, него управо ради култа и службе Божије", рекао је митрополит Амфилохије данас на Дукљи, код Подгорице, након литургије коју је са свештенством служио на остацима ранохришћанског храма у којем се, према предању, Свети Јован Владимир вјенчао са Косаром.


Говорећи о вијековном континуитету ове древне светиње, он је рекао да данашњом службом Црква на прави и истински начин обнавља тај континуитет.

"То је права и истинска обнова и право и истинско очување онога што се данас назива културно насљеђе", истакао је митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да многи од оних који се баве тим насљеђем заборављају или не знају, јер нису ни научили да култура долази од култа.

Митрополит је навео да због таквог поимања културе од државне управе за културно насљеђе или због незнања оних који у њој раде Црква има проблеме у односима са државом Црном Гором.

Он је додао да би култура без култа једноставно била гомила некаквог древног камења које су ту људи поставили и које само по себи нема никаквога смисла ни значења.

"Наравно, треба сачувати сваки тај камен, јер је сваки тај камен освештан, сваки је дотакнут и силом Божјом, али и љубављу оних који су градили, оних који су се кроз вијекове уграђивали у те светиње. А ко ће боље чувати те светиње од оних који су их градили, који знају зашто су оне грађене и коме су оне посвећене", рекао је митрополит Амфилохије.

Он је објаснио да они који не вјерују у Бога и који се везују за остатке прошлости не знају шта значи истински чувати и сачувати неку древну светињу.

"Друго су египатске пирамиде или остаци дворова древних месопотамских царева. То је спомен на њих, тамо више нема оне вјере у фараоне и божанства месопотамских царева коју су то градили. Кад се, међутим, ради о храмовима хришћанским, то није нешто што је од давнина остало без смисла. Данас је жива Црква Божија. Ми смо наставак оних који су градили ове свете храмове. Ми настављамо њихову вјековну службу", објаснио је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да су на овим темељима хришћани вијековима Бога славили и Њему јединоме служили и да је то право чување културе.

"А ово модерно, обезбожено, гдје се сматра да је култура камење – то је повратак примитивизму и ново паганство, ново идолопоклонство. Оно је плод времена атеизације и следствено томе и атеистичког, безбожничког поимања културе", закључио је митрополит Амфилохије.


Митрополит Амфилохије је, говорећи о предстојећој прослави 600 година манастира Ком, једне од задужбина Црнојевића, рекао да су и црнојевићке светиње свједок да је ћирилица вјековно писмо овог народа.

"То говорим због ових сада што су украли тридесет слова Вука Караџића, придодавши им нека своја два слова, па то присвојили за некакву ћирилицу", рекао је митрополит Амфилохије.

Владика је рекао да они могу да стварају своје писмо, али не могу да краду туђе.

"Слова Вука Караџића су српска ћирилица српског језика и она припадају онима који су њима и писали. А ови ако хоће неко своје писмо - нека га стварају. Али неке не стварају крадући туђе", поручио је митрополит Амфилохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана