Mitropolit Amfilohije: Dešavanja sa crkvom u Ukrajini ne utiču na Crnu Goru

Srna
Mitropolit Amfilohije: Dešavanja sa crkvom u Ukrajini ne utiču na Crnu Goru

Podgorica - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je da autokefalnost kanonski nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve neće uticati na status crkve u Crnoj Gori i da ona apsolutno nema nikakve veze sa statusom crkve u Crnoj Gori.

“Što se tiče ove naše ovdje grupacije ona po samoj prirodi nema nikakve crkvenosti, prije svega ovoga koji je na čelu ove crkve, njega je lišio čina i bacio na njega anatemu carigradski patrijarh. Otkuda on može sada da traži neko piznanje od nekoga. Drugo je pitanje nezavisna Crna Gora, drugo je autokefalna crkva. To je potpuno druga priča”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je za Televiziju “Vijesti” rekao da se nada da država neće srušiti crkvu na Rumiji.

“Formalno, nije dobijena dozvola ali nije to jedina crkva. Nadam se da samo bezumni ljudi mogu srušiti crkvu koja je ostvarenje narodnog vjekovnog sna”, rekao je vladika Amfilohije.

Mitropolit se usprotivio planu da se crkve, formirane do 1918. godine, vrate u vlasništvo države, ističući da je tvrdnja da je crkvena imovina bila državna izmišljena.

“To je apsolutno netačno. Oni pojma nemaju kako je bilo”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Na pitanje šta se dešava sa 70 sveštenika Mitropolije kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova nije produžilo boravak u Crnoj Gori, mitropolit Amfilohije je naveo da imaju dogovore da će to biti prevaziđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana