Митрополит Амфилохије: Дешавања са црквом у Украјини не утичу на Црну Гору

Срна
Митрополит Амфилохије: Дешавања са црквом у Украјини не утичу на Црну Гору

Подгорица - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије оцијенио је да аутокефалност канонски непризнате Украјинске православне цркве неће утицати на статус цркве у Црној Гори и да она апсолутно нема никакве везе са статусом цркве у Црној Гори.

“Што се тиче ове наше овдје групације она по самој природи нема никакве црквености, прије свега овога који је на челу ове цркве, њега је лишио чина и бацио на њега анатему цариградски патријарх. Откуда он може сада да тражи неко пизнање од некога. Друго је питање независна Црна Гора, друго је аутокефална црква. То је потпуно друга прича”, рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је за Телевизију “Вијести” рекао да се нада да држава неће срушити цркву на Румији.

“Формално, није добијена дозвола али није то једина црква. Надам се да само безумни људи могу срушити цркву која је остварење народног вјековног сна”, рекао је владика Амфилохије.

Митрополит се успротивио плану да се цркве, формиране до 1918. године, врате у власништво државе, истичући да је тврдња да је црквена имовина била државна измишљена.

“То је апсолутно нетачно. Они појма немају како је било”, рекао је митрополит црногорско-приморски.

На питање шта се дешава са 70 свештеника Митрополије којима Министарство унутрашњих послова није продужило боравак у Црној Гори, митрополит Амфилохије је навео да имају договоре да ће то бити превазиђено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана