Мишић: Најнижа плата да буде 500 КМ

Срна
Мишић: Најнижа плата да буде 500 КМ

Бањалука - Економско-социјални савјет Републике Српске, који чине представници Владе, Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца, дао је данас пуну подршку усвајању републичког буџета за 2019. годину, програма економских реформи за период 2019-2021. година и измјена Закона о дјечијој заштити, потврдио је министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић након сједнице Савјета у Бањалуци.

Социјални партнери су разматрали износ најниже плате у Српској, која тренутно износи 440 КМ или 50 одсто просјечне, а Ђокић је рекао да ће Влада тек дефинисати свој приједлог минималца.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је њихов приједлог да најнижа плата буде повећана на 500 КМ.

"Плате генерално морају да буду повећане јер послодавци треба да схвате да радници нису трошак већ учествују у стварању добити", рекла је Мишићева новинарима.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић истакао је да раст најниже плате треба да буде пропорционалан повећавању свих плата.

Он је додао да је захтјев Савеза синдиката да најнижа плата износи 500 КМ апсолутно неприхватљив за послодавце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана