Мирковић: НДХ - неподношљиве правне норме за Србе, Јевреје, Роме...

Срна
Мирковић: НДХ - неподношљиве правне норме за Србе, Јевреје, Роме...

Бањалука - Декан београдског Правног факултета Зоран Мирковић изјавио је вечерас у Бањалуци да је Независна Држава Хрватска /НДХ/ била заснована на неправу и на неподношљивости правних норми за Србе, Јевреје, Роме и друге народе.

Мирковић, који је један од уредника и аутора текстова у књизи “Правни поредак НДХ” рекао је новинарима након промоције у Бањалуци да је НДХ имала и неке уобичајене норме које су важиле за оне који су били привилеговани у том друштву.

Он је рекао да је “Правни поредак НДХ” зборник радова који се бавио појединим дијеловима државног апарата НДХ - војском и полицијом, средствима силе државне принуде и испитивао какав је био њихов карактер.

“Основна порука са овог скупа била би да смо ми испитивали правну историју НДХ и жсецирали тај један лешж да покажемо какав је он био”, закључио је Мирковић.

Члан Српског културног и просвјетног друштва /СКПД/ “Просвјета” Слободан Наградић рекао је новинарима да је ово велики догађај за Бањалуку и Републику Српску, јер је ријеч о књизи која по први пут тематизује проблем правног поретка, истичући да би било боље рећи неправног поретка НДХ.

Наградић је рекао да је ријеч о Зборнику радова који је приредила група професора са београдског Правног факултета у којем су кориштени материјали са научног скупа који је одржан прије годину дана.

Промоцији књиге присуствовали су конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, представници Академије науке и умјетности Републике Српске, професори са београдског Правног факултета, универзитетски радници.

Промоцију књиге “Правни поредак Независне Државе Хрватске /НДХ/” организовала је СПКД “Просвјета” Бањалука у Академији наука и умјетности Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана