Mirko Todorović dvije decenije u minskom polju

Srna
Mirko Todorović dvije decenije u minskom polju

Doboj - Uklanjanje mina je odgovoran, težak, rizičan i slabo plaćen posao, zbog čega sve veći broj profesionalaca napušta BiH i posao traži u inostranstvu, kazao je četrdesettrogodišnji deminer Mirko Todorović iz Doboja.

Todorović se deminiranjem bavi 21 godinu, i u tom periodu uklanjao je mine na prostoru BiH, Srbije, samoproglašenog Kosova, Hrvatske, Makedonije, Kipra i Turske. Stekao je sertifikate za rad sa kasetnom municijom, za mašinski tim, te za klasično deminiranje.

- Deminer sam od 1997. godine kada je dnevnica iznosila 50 KM. Taj iznos nije se promijenio ni poslije dvadeset godina iako je kupovna moć sve lošija - rekao je Todorović i dodao da se u minsko polje ne može ući bez dodatnog životnog osiguranja, koje se u slučaju smrti isplaćuje u iznosu od 200.000 KM, a u slučaju invalidnosti 250.000 KM.

- Najteže je raditi na području BiH, naročito oko Doboja - rekao je Todorović, koji je kao najopasniju i najubojitiju izdvojio protivpješadijsku rasprskavajuću odskočnu minu PROM-1. Prema podacima Centra za uklanjanje mina, u BiH je poginuo 51 deminer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana