Мирко Тодоровић двије деценије у минском пољу

Срна
Мирко Тодоровић двије деценије у минском пољу

Добој - Уклањање мина је одговоран, тежак, ризичан и слабо плаћен посао, због чега све већи број професионалаца напушта БиХ и посао тражи у иностранству, казао је четрдесеттрогодишњи деминер Мирко Тодоровић из Добоја.

Тодоровић се деминирањем бави 21 годину, и у том периоду уклањао је мине на простору БиХ, Србије, самопроглашеног Косова, Хрватске, Македоније, Кипра и Турске. Стекао је сертификате за рад са касетном муницијом, за машински тим, те за класично деминирање.

- Деминер сам од 1997. године када је дневница износила 50 КМ. Тај износ није се промијенио ни послије двадесет година иако је куповна моћ све лошија - рекао је Тодоровић и додао да се у минско поље не може ући без додатног животног осигурања, које се у случају смрти исплаћује у износу од 200.000 КМ, а у случају инвалидности 250.000 КМ.

- Најтеже је радити на подручју БиХ, нарочито око Добоја - рекао је Тодоровић, који је као најопаснију и најубојитију издвојио противпјешадијску распрскавајућу одскочну мину ПРОМ-1. Према подацима Центра за уклањање мина, у БиХ је погинуо 51 деминер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана