Mir i radost stanuju u otvorenim srcima

Anita Janković-Rečević
Mir i radost stanuju u otvorenim srcima

Banjaluka, Sarajevo - U danima Božića otvorite svoja srca i uši božijoj riječi i ljubavi kako bi u nama samima, porodicama i društvu zavladali mir i radost.

Poručio je ovo u petak u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u božićnoj čestitki upućenoj sveštenstvu i vjernicima Katoličke crkve koji po gregorijanskom kalendaru u ponedjeljak proslavljaju Božić, praznik mira i ljubavi.

- Doživjeti Isusovo rođenje znači vratiti se skromnosti i poniznosti. Ovog Božića želimo otvoriti uši i srce kako bismo čuli blagu vijest da se Bog rodio među nama, dok nas svakodnevno zapljuskuje buka zamamnih poruka koje nude užitak u zavisnostima i zarobljenostima - kazao je kardinal Puljić. Poručio je da je Božić vrijeme da vjernici dožive blagu i tihu božiju ljubav prema svima njima, te pozvao katolike da otvore srca prema komšijama druge vjere.

- Sve nas veže ista božija ljubav jer nas je Bog pozvao na zajednički suživot u našoj domovini BiH - kazao je Puljić.

Banjalučki biskup Franjo Komarica u tradicionalnoj božićnoj poruci naglasio je da ovaj praznik nudi istinsku slobodu i radost često zarobljenim, tužnim i beznadnim srcima. Pozvao je hrišćane na njegovanje istine, pravde, čovjekoljublja, milosrđa, dobrote i ljubavi. 

- Božić je za svakoga, ko ga želi ispravno slaviti, prilika da razmisle na koju su izuzetnu, važnu ulogu na zemlji i u svemiru pozvani - naveo je Komarica i dodao da praznik dolaska Boga među ljude ima za cilj spasenje čovjeka od propasti. Istakao je da se u BiH i svijetu uočava manjak želje da se pokaže briga za drugog čovjeka, što se mora promijeniti. 

Vjernici katoličke vjeroispovijesti na Badnji dan i dan Božića po gregorijanskom kalendaru, u nedjelju i ponedjeljak, imaće pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS. 

Čestitke

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u božićnoj čestitki katoličkim vjernicima poželio je da ih svjetlo rođenja Isusa Hrista obasja toplinom ljubavi koju će u obilju radosti podijeliti s bližnjima.

Čestitke su uputili gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić i njegov zamjenik Anto Domić istakavši da je ovaj praznik prilika da ljudi čine dobro i budu bolji i plemenitiji prema drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana