Минималац прима 16.000 радника

Милијана Латиновић
Минималац прима 16.000 радника

Бањалука - На најнижу плату у Републици Српској од 450 марака у марту су била пријављена 16.103 запослена, што је за 2.313 радника више у односу на исти мјесец прошле године.

Према подацима Пореске управе РС, на најнижу плату у марту прошле године, која је тада износила 410 марака, било је пријављено укупно 13.790 радника, док је у истом мјесецу 2017. минималац од 395 КМ “легао” на рачуне 11.356 запослених.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже за “Глас Српске” да ови подаци потврђују да надлежни много више треба да се позабаве сивом економијом јер је очигледно да се најнижа плата у Српској веома често злоупотребљава.

- Послодавци који исплаћују запосленима само минималац на рачун, а преостали износ плате, уколико постоји, дају на руке, нелојална су конкуренција свима који поштују закон и на то упозоравамо годинама - рекао је Тривић.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже за “Глас Српске” да нису ријеткост примјери гдје послодавци свим радницима у једној фирми  исплаћују искључиво најнижу плату, чак и онима којима по закону припада много више.

- Прековремени сати и све што радник привређује сабрано му је у ту најнижу плату, што је недопустиво. Број пријављених на минималац се повећава, зато што у реалном сектору има компанија које, иако су уговором о раду предвидјеле веће плате од најнижих, исплате минималац уз образложење да радници нису испунили норму или да није постигнут очекивани радни учинак - појаснила је Мишићева.

Нагласила је да, и поред тога што је веома видљив недостатак радне снаге, поједини послодавци ипак исплаћују минималац.

- Појединци би најсрећнији били када би све раднике могли превести на буџет да их држава плаћа. Кукају као сиње кукавице, а закон не поштују - истакла је Мишићева, нагласивши да инспектори морају пооштрити контроле.

Колективни уговори

Ранка Мишић истиче да недостатак гранских колективних уговора такође доприноси злоупотребама.

- Немамо инструмент којим бисмо могли исконтролисати колику основну плату треба да има радник. Све што послодавци прикажу, било који износ на који плате порезе и доприносе, то је плата, иако је стварно стање другачије - казала је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана