Милошевић: Неопходно институционално дјеловати

Срна
Милошевић: Неопходно институционално дјеловати

Бањалука - На проблем вршњачког насиља, чији мотиви могу бити различити, неопходно је дјеловати институционално и адекватним законским рјешењима појачати мјере ресоцијализације, оцијенила је за Срну социолог Биљана Милошевић.

Милошевићева сматра да је потребно стално учити младе, истичући значај улоге социолога, психолога и других радника сродне струке у васпитно-образовним институцијама.

“Проблем вршњачког насиља треба да буде третиран као општи проблем било које заједнице и на тај начин му и приступати, јер без удружених снага свих фактора социјализације - од породице, преко васпитно-образовних институција, вршњака и медија, свако у свом домену, неће се постићи рјешавање овог проблема”, рекла је Милошевићева.

Она је додала да се очекује да су запослени у васпитно-образовним установама довољно упознати о овом проблему како би могли да га препознају, али да је потребна стална едукација ових профила да би ишли укорак са временом и могли савладати најновије ставове у психологији.

Милошевићева истиче да посебну пажњу овом проблему треба посветити у школама спровођењем адекватних програма за спречавање вршњачког насиља или интензивнијим разговорима са дјецом и родитељима.

“Мотиви за вршњачко насиље могу бити различити. Некоме окидач за такво понашање може бити навијање за други фудбалски тим, некоме другачији изглед, а појединцима љубомора или жеља да се на тај начин жистакнуж у свом окружењу”, рекла је Милошевићева.

Погрешни узори, додала је она, од непосредног окружења до опонашања ликова из медијског садржаја, свакако су потенцијални узроци вршњачког насиља.

Милошевићева је истакла значај креирања Протокола о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовном систему, који је потписан у марту.

“То је доказ да смо свјесни присутности овог проблема у нашем друштву, али и жеље да се вршњачко насиље сведе на минимум, ако не и искоријени”, рекла је Милошевићева.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у прва два мјесеца ове године у Српској је забиљежено пет кривичних дјела која имају обиљежја вршњачког насиља. У свих пет случајева ријеч је о физичом насиљу и наношењу тјелесне повреде.

Прошле године забиљежено је 11 кривичних дјела која имају обиљежја вршњачког насиља, од којих пет тјелесних повреда, по двије тешке тјелесне повреде и обљуба дјетета млађег од 15 година, те по једно полно узнемиравање и угрожавање безбједности.

У 2017. години евидентирано је седам кривичних дјела која имају обиљежја вршњачког насиља, од којих је у три случаја ријеч о наношењу тјелесне повреде, у два случаја о тешкој тјелесној повреди, те по један случај изнуде и злостављања, мучења и другог понижавајућег поступања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана