Milomir Savčić, predsjednik BORS-a: Iskorijenićemo lične interese

Dragana Keleč
Milomir Savčić, predsjednik BORS-a: Iskorijenićemo lične interese

U Boračkoj organizaciji RS neophodno je promijeniti Statut, gdje bi jedno od rješenja bilo ograničavanje mandata, a potrebni su nam i novi kadrovi i to borci sa prvih linija i pripadnici interventnih jedinica, koji su na svojim leđima nosili teret borbe za RS.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" novi predsjednik Boračke organizacije RS (BORS) Milomir Savčić.

* GLAS: Koji su Vaši planovi i ciljevi?

SAVČIĆ: Za početak želim da se uvjerim u pravo stanje u BORS-u, da vidimo šta je i kako regulisano. Neophodno je da obiđem sve regionalne odbore i zakažem sjednice na kojima bih razgovarao sa svima. Poslije toga ću napraviti analizu i predložiti održavanje tematske sjednice Skupštine BORS-a na kojoj bismo razmotrili na koji način treba riješiti goruće probleme boraca i donijeli zaključke sa kojima bismo nastupali prema institucijama RS.

* GLAS: Izjavili ste da ćete insistirati na jedinstvu BORS-a?

SAVČIĆ: Jedinstvo se mora graditi na nekoliko elemenata i to nije nešto što se može uraditi nekakvim dekretom ili jednokratno. Biće to mukotrpan proces da se vrati povjerenje u BORS. Moj stav je da svaki čovjek ili grupa nezadovoljnih ima pravo da to nezadovoljstvo usmjeri prema onima koji su za njega odgovorni, pa bilo to i rukovodstvo BORS-a. Ali treba voditi računa o mnogim stvarima. Toliko je praznina u Statutu i drugim normativnim aktima, koje ostavljaju prostor za lično tumačenje ili prilagođavanje sopstvenim interesima.

* GLAS: Imate li konkretne primjere takvog djelovanja?

SAVČIĆ: Na primjer, u jednom momentu na regionalnom odboru boračkih organizacija budu dogovorena određena kadrovska rješenja, pa tako opštini u jednom mandatu pripada jedna pozicija, a u drugom druga i već u sljedećem se sve mijenja… Dešava se da dođe drugi mandat, kada treba da bude primijenjen dogovor iz prethodnog perioda. U nekim organizacijama tada dolazi i do političke i do borbe za pozicije, koje ne bi trebalo da budu prisutne u ovoj organizaciji. Neke opštinske organizacije su kao sekte, zatvorene su za nove članove gdje su pojedinci zasjeli na određene položaje na više mandata i to veoma često nezasluženo.

* GLAS: Da li ćete i na koji način to riješiti?

SAVČIĆ: Jedna od osnovnih poluga kojom ćemo pokušati da riješimo probleme je novi Statut organizacije gdje bi, između ostalog, rješenje bilo ograničavanje mandata. Ako je neko projektovao sebe i vidi sebe samo u BORS-u cijeli svoj radni vijek, on nije zainteresovan ni za kakve promjene, već za opstanak stanja koje njemu odgovara. Nedostaju nam kadrovi - borci koji su bili na prvoj liniji i pripadnici interventnih jedinica, koji su nosili teret borbe na svojim leđima.

Problemi

* GLAS: Koji su gorući problemi boračke populacije?

SAVČIĆ: Najveći problem je položaj nezaposlenih demobilisanih boraca, koji su u katastrofalnom stanju i bez perspektive. Pored toga, postoji i pokušaj da se organizacija podijeli na raznorazne načine. Svjedoci smo formiranja nekakvih asocijacija ili pripadnika boraca, što jednim dijelom predstavlja i izraz nezadovoljstva boraca. Tu ne treba isključiti ni mogućnost ličnih interesa pojedinaca koji te asocijacije formiraju, što treba shvatiti kao potencijalnu opasnost za jedinstvo BORS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana