Миломир Савчић, предсједник БОРС-а: Искоријенићемо личне интересе

Драгана Келеч
Миломир Савчић, предсједник БОРС-а: Искоријенићемо личне интересе

У Борачкој организацији РС неопходно је промијенити Статут, гдје би једно од рјешења било ограничавање мандата, а потребни су нам и нови кадрови и то борци са првих линија и припадници интервентних јединица, који су на својим леђима носили терет борбе за РС.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" нови предсједник Борачке организације РС (БОРС) Миломир Савчић.

* ГЛАС: Који су Ваши планови и циљеви?

САВЧИЋ: За почетак желим да се увјерим у право стање у БОРС-у, да видимо шта је и како регулисано. Неопходно је да обиђем све регионалне одборе и закажем сједнице на којима бих разговарао са свима. Послије тога ћу направити анализу и предложити одржавање тематске сједнице Скупштине БОРС-а на којој бисмо размотрили на који начин треба ријешити горуће проблеме бораца и донијели закључке са којима бисмо наступали према институцијама РС.

* ГЛАС: Изјавили сте да ћете инсистирати на јединству БОРС-а?

САВЧИЋ: Јединство се мора градити на неколико елемената и то није нешто што се може урадити некаквим декретом или једнократно. Биће то мукотрпан процес да се врати повјерење у БОРС. Мој став је да сваки човјек или група незадовољних има право да то незадовољство усмјери према онима који су за њега одговорни, па било то и руководство БОРС-а. Али треба водити рачуна о многим стварима. Толико је празнина у Статуту и другим нормативним актима, које остављају простор за лично тумачење или прилагођавање сопственим интересима.

* ГЛАС: Имате ли конкретне примјере таквог дјеловања?

САВЧИЋ: На примјер, у једном моменту на регионалном одбору борачких организација буду договорена одређена кадровска рјешења, па тако општини у једном мандату припада једна позиција, а у другом друга и већ у сљедећем се све мијења… Дешава се да дође други мандат, када треба да буде примијењен договор из претходног периода. У неким организацијама тада долази и до политичке и до борбе за позиције, које не би требало да буду присутне у овој организацији. Неке општинске организације су као секте, затворене су за нове чланове гдје су појединци засјели на одређене положаје на више мандата и то веома често незаслужено.

* ГЛАС: Да ли ћете и на који начин то ријешити?

САВЧИЋ: Једна од основних полуга којом ћемо покушати да ријешимо проблеме је нови Статут организације гдје би, између осталог, рјешење било ограничавање мандата. Ако је неко пројектовао себе и види себе само у БОРС-у цијели свој радни вијек, он није заинтересован ни за какве промјене, већ за опстанак стања које њему одговара. Недостају нам кадрови - борци који су били на првој линији и припадници интервентних јединица, који су носили терет борбе на својим леђима.

Проблеми

* ГЛАС: Који су горући проблеми борачке популације?

САВЧИЋ: Највећи проблем је положај незапослених демобилисаних бораца, који су у катастрофалном стању и без перспективе. Поред тога, постоји и покушај да се организација подијели на разноразне начине. Свједоци смо формирања некаквих асоцијација или припадника бораца, што једним дијелом представља и израз незадовољства бораца. Ту не треба искључити ни могућност личних интереса појединаца који те асоцијације формирају, што треба схватити као потенцијалну опасност за јединство БОРС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана