Milionima za sušu krpe dugove

Anita Janković-Rečević
Milionima za sušu krpe dugove

Banjaluka - Poljoprivredni proizvođači iz RS novac od podsticaja koji će im uplati Vlada za sanaciju štete od suše, iskoristiće za pokrivanje starih dugova, a ako nešto i ostane poslužiće za pripremu jesenje sjetve, dok o kapitalnim investicijama ni ne razmišljaju.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je Vlada Srpske isplatila agraru sve podsticaje za prošlu godinu, a uplatom najavljenih 11 miliona KM do kraja avgusta biće isplaćeno oko 50 odsto agrarnog budžeta za ovu godinu.  Agencija za agrarna plaćanja u posljednja dva dana na račune poljoprivrednika već je uplatila oko 5,9 miliona maraka.

- To će značajno pomoći poljoprivrednicima u sanaciji šteta od suše - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da će za prevazilaženje problema nastalih vremenskim nepogodama, Vlada dodatno usmjeri pet miliona KM iz sredstava od klirinškog duga za kapitalna ulaganja,  te dodatnih pet miliona KM iz Fonda solidarnosti, kao podršku jesenjoj sjetvi.

- Očekuje se i dodatnih deset miliona KM, koji treba da se usmjere u poljoprivredu, a zavise od usvajanja Zakona o akcizama - rekli su u Ministarstvu.

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da je situacija u agraru takva da poljoprivrednici dobijeni novac mogu iskoristiti samo za vraćanje starih dugova.

- Većina nas će izmiriti dugove od proljećne sjetve, a oni pametniji će novac uložiti u nabavku hrane za stoku koja se još uvijek može kupiti po nižim cijenama. Ako nešto ostane, iće za jesenju sjetvu - rekao je Usorac pozdravivši odluku Vlada da pomogne pripremu jesenje sjetve za pet miliona KM.

Predsjednik Udruženja sela Semberije Boško Radić kaže da pred poljoprivrednicima nije mnogo izbora kad je u pitanju potrošnja pristiglih podsticaja. 

- Ne možemo ulagati u osiguranje, jer nema osiguravajuće kuće koja hoće osigurati usjeve od suše. Za navodnjavanje nemamo para, tako da taj novac samo može poslužiti za tekuće troškove - naveo je Radić.

Poljoprovrednik iz Lijevča polja Duško Banjac ističe da je ovo jedna od najgorih sezona za agrar.

- Suša će neminovno poskupiti voće i povrće. Primjer je kupus koji već sada u veleprodaji košta oko 0,50 feniga za kilogram, a u maloprodaji do marku - kaže Banjac i dodaje da mu isplaćeni podsticaji neće biti dovoljni ni da izmirni sve dugove prema bankama i dobavljačima.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da računa na veoma mali dio obećanog novca, s obzirom na to da će voćari ostvariti tek minimalnu proizvodnju. Ističe da će dio gibitaka morati kompenzovati višim cijenama voća.

Navodnjavanje

Na području opštine Bratunac u toku je izgradnja sistema za navodnjavanje na površini od 436 hektara, čija je vrijednost osam miliona KM, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Ističu da se sistem za navodnjavanje trenutno gradi i u Trebinju na površini od 860 hektara, a vrijednost ovog projekta je 5,8 miliona KM.

- Pokrenut je tenderski postupak za izgradnju sistema u Ljubinju na površini od 250 hektara, čija je vrijednost 3,3 miliona KM i u toku je priprema tehničke dokumentacije za sisteme za navodnjavanje u Potkozarju i Semberiji, kao i za Maglajane - rekli su u Ministarstvu i dodali da je vrijednost svih projekata izgradnje sistema za navodnjavanje u RS oko 40 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana