Милион обећан за Мундијал на екрану

Свјетлана Шурлан
Милион обећан за Мундијал на екрану

Сарајево - Љубитељи фудбала у БиХ, по свему судећи, неће остати без преноса највећег спортског спектакла ове године - утакмица Свјетског првенства у фудбалу, јер је БХРТ-у обећан милион КМ који им недостаје како би откупили права за преузимање сигнала из Русије.

"Глас Српске" сазнаје да је челницима БХРТ-а у Предсједништву БиХ обећано да ће милион марака који им недостаје добити из буџетске резерве или са рачуна Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ. Обећање је дато члановима Управног одбора БХРТ-а који су чланове Предсједништва БиХ упознали са тренутном ситуацијом у јавном сервису, с посебним акцентом на финансијске проблеме.

- Обећано нам је да ће бити покренута процедура за додјелу милион КМ за потребе откупа права за Свјетско првенство и да ће тај новац бити издвојен највјероватније из буџетске резерве или са рачуна РАК-а - рекао је наш саговорник из Управног одбора БХРТ-а.

Управни одбор БХРТ-а је о састанку са члановима Предсједништва БиХ обавијестио Савјет министара БиХ, тражећи покретање процедуре за проналазак недостајућег новца. Савјет министара је након јучерашње сједнице саопштио да је исказано опредјељење да буде пронађено рјешење како би грађанима било омогућено да гледају пренос Мундијала.

- Министарство комуникација и транспорта ће до наредне сједнице Савјета министара припремити информацију о модалитетима помоћи БХРТ-у, који је затражио финансијску помоћ од милион КМ за откуп права са Свјетског првенства из Русије - навели су у Савјету министара.

Генерални директор БХРТ-а Белмин Карамехмедовић јуче није одговарао на позиве из "Гласа Српске".

БХРТ је раније с Европском радиодифузном унијом и Свјетском фудбалском организацијом договорио преузимање телевизијских права, али због финансијских проблема које има дуги низ година не може обезбиједити комплетан износ новца. Телевизијска права за пренос Свјетског првенства коштају 2,33 милиона и БХРТ-у недостаје милион КМ. Већ је плаћено 120.000 КМ за техничке услуге преноса, закуп сателита и камера.

БХРТ је у децембру прошле године расписао јавни конкурс за продају телевизијских права за пренос утакмица Свјетског првенства. Тај пакет обухвата 46 неексклузивних и 18 ексклузивних мечева, укључујући финале и церемонију отварања и затварања првенства. Почетна продајна цијена износила је 2,33 милиона КМ без ПДВ-а. Тај покушај није успио, а БХРТ је у фебруару започео и директну продају права која је такође пропала.

Према непотврђеним информацијама, за откуп права била је заинтересована једна сарајевска телевизија која је понудила 500.000 КМ, уз услов да плати након првенства, што је оцијењено неозбиљним.

Мундијал у Русији, као највећи планетарни спортски догађај у овој години, почиње 14. јуна и трајаће до 15. јула.

Дуг БХРТ-а

Европска радиодифузна унија тужила је БХРТ због дуга од око 7,5 милиона евра, који се накупио кроз посљедњих десетак година. Према непотврђеним информацијама, у Суду БиХ је због тог дуга ове седмице почео спор.

Због овог дуга је доведен у питање пренос Европског првенства 2016. године, а договор је постигнут у посљедњем тренутку, након што је БХРТ уплатио десет одсто од 1,25 милиона евра, колико је требало да буде уплаћено Европској радиодифузној унији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана