Милиновић: Телевизијски сигнал неће бити ометан сигналом из сусједних земаља

Срна
Милиновић: Телевизијски сигнал неће бити ометан сигналом из сусједних земаља

Бањалука - Генерални директор Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ Драшко Милиновић рекао је да је очигледно да у БиХ 17. јуна неће доћи до преласка емитовања са аналогног на дигитални сигнал, како је првобитно било планирано, али да то не значи да ће наступити "медијски мрак" како то појединци покушавају да представе.

Милиновић је нагласио да сигнал телевизијских станица у Републици Српској и Федерацији БиХ неће бити ни ометан, односно "покривен" дигиталним сигналом из сусједних земаља.

Он је додао да БиХ има око 1.000 километара границе са Хрватском, у којој се већ емитује дигитални сигнал, и у којој је први дигитални предајник постављен још 1996. године, а и поред тога без већих проблема, годинама тв куће емитују аналогни сигнал.

Према његовим ријечима, мањи проблеми могу настати кад се у Србији, у пуном капацитету, пређе са аналогног на дигитални систем емитовања.

"До кашњења у БиХ је дошло јер је цијели процес дигитализације од почетка вођен погрешно, уз учешће мале групе људи, наслоњене на Министарство саобраћаја и веза БиХ. Процес је вођен врло упитно, без активног учешћа свих представника три јавна сервиса у свим сегментима процеса и то је и највећа грешка у првој фази дигитализације и зато смо данас ту гдје јесмо", рекао је Милиновић Срни.

Он је додао да се, осим тога, дигитализација изричито не спомиње ни у једном законском акту у БиХ, који би требало да третира ову област, јер остале земље имају законе о дигиталној радио дифузији, а важећи Закон о коминукацијама БиХ у само пет ставова једног члана регулише област емитовања.

"Зато, о дигитализацији причаји сви, позвани и непозвани, политичари, медији, појединици, а истовремено у БиХ нема ни десет стручњака који се разумију у ову проблематику, а да не говоримо о кадру који би требало да управља цијелим системом", рекао је Милиновић и додао да је од свега, ипак, најгоре што гледаоци, односно грађани, којих се то највише и тиче, о томе не знају готово ништа, што није њихова кривица.

Када је ријеч о дигитализација, каже Милиновић, грађане нико није обавијестио да је опрема набављена у првој фази дигитализације, под чудним околностима, примарно базирана на ДВБ-Т стандарду, који је напуштен или је у фази напуштања у свим европским земљама, те има "врло упитан правни статус".

"РТРС не жели да покрива било чије пропусте. Ми настојимо да, на законит начин, преузмемо и инсталирамо опрему за дигитално емитовање на нашим објектима. На томе инсистирамо од почетка", истакао је Милиновић додајући да у том контексту, охрабрује приступ новог министра комуникација и саобраћаја БиХ Славка Матановића, за разлику од претходног министра и његовог кабинета.

Милиновић је у име РТРС позвао све у БиХ, који имају интерес, обавезу или надлежност за процес преласка са аналогног на дигитални систем емитовања да цијели процес врате у легалне оквире и усмјере на његове стварне носиоце, а то су, у овој фази, искључиво јавни емитери.

"Без договора јавних емитера и надлежних органа и инститиција, овај процес неће и не може бити успјешно окончан", сматра Милиновић.

Он апелује и на одговорне, који су до сада водили процес дигитализације, да упознају грађане са стандардима емитовања дигиталног сигнала, што до сада нису учинили.

"Ово говорим због тога да се грађани не би излагали двоструком трошку приликом набавке сет топ боџова, односно дигиталних пријемника, због будућих, евентуалних промјена у ДВБ-Т стандардима емитовања, односно да им објасне који типови телевизора и дигиталних пријемника су већ прилагођени за пријем дигиталног сигнала, што је била обавеза оних који су до сада водили процес дигитализације", каже Милиновић.

Он је подсјетио да су Република Српска и Федерација БиХ, у постојећем систему аналогног емитовања били незаштићени због нерада Регулаторне агенције за комуникације, а да је питање шта ће тек бити када почне дигитално емитовање.

"На примјер, због нерада РАК-а, РТРС је на шестом каналу, у западном дијелу Републике Српске, више од 15 година, имао сметње због предајника РТВ Словеније, који је радио на радио-релејном предајнику 'Нанос'. Због тога су уочене константне сметње у емитовању нашег програма. Исти проблем је и на 12. каналу на предајнику на Требевићу, због једног од предајника Радио Телевизије Србије", навео је Милиновић.

Он је додао да о нелегалном раду појединих предајника комерцијалних телевизија у Републици Српској и Федерацији БиХ, неиспуњавању техничких услова, као и самом начину издавања дозвола не треба ни говорити.

"Због тога још једном позивам РАК да најкасније до 17. јуна изда трајне, појединачне дозволе емитерима у БиХ, за шта је РТРС још прије шест мјесеци испунио потребне услове", рекао је Милиновић.

Он је подсјетио да је РТРС, прије неколико година, једини у БиХ, био спреман на тестно емитовање дигиталног сигнала и да је пустио дигитални сигнал сва три јавна сервиса у БиХ, а да је зато био кажњен од РАК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана