Miličević osumnjičen da je oštetio budžet opštine Teslić za 60.000 KM

Anita Janković-Rečević
Miličević osumnjičen da je oštetio budžet opštine Teslić za 60.000 KM

Banjaluka - Načelnik Teslića Milan Miličević prijavljen je dobojskom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da je zloupotrebom položaja preduzeću "Prijedorputevi" pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 60.000 KM i za taj iznos oštetio budžet opštine.

Izvještaj protiv njega podnijela je Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS i Policijska uprava Doboj.

Iz MUP-a Srpske su saopštili, navodeći inicijale, da se sumnja da je Miličević počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

- Postoji sumnja da je M. M. (55), u svojstvu službenog lica opštine Teslić, zloupotrebom položaja za privredno društvo iz Prijedora pribavio protivpravnu korist od oko 60.000 KM, dok je istovremeno za isti iznos oštetio opštinu Teslić - saopšteno je iz MUP-a.

Kako saznajemo, zloupotreba službenog položaja se odnosi na projekat proširenja vodovodne i kanalizacione mreže "Fišer", te na vraćanje bankarske garancije od 60.000 KM preduzeću "Prijedorputevi" koje se prijavilo na tender za izbor izvođača radova, ali se povuklo.

Miličević, koji je i predsjednik Glavnog odbora SDS-a, negira da je zloupotrijebio položaj i ističe da je to rekao i potkrijepio dokazima u srijedu u Policijskoj upravi Doboj.

- U prijavi protiv mene je navedeno da sam oštetio budžet jer nije aktivirana bankovna garancija "Prijedorputeva" u vrijednosti od 60.000 maraka. Ta garancija nije mogla biti aktivirana, jer da jeste to bi bilo protivzakonito - rekao je Miličević.

Tvrdi da nije postojala zakonska osnova da se pokrene bankarska garancija, jer je pomenuto preduzeće odustalo od tendera 15 dana prije nego što su ponude otvorene.

- "Prijedorputevi" su pismeno obavijestili Komisiju za sprovođenje javnih nabavki da zbog naknadno ugovorenih poslova nemaju kapaciteta da sprovedu posao u Tesliću. Komisija je odbacila njihovu dokumentaciju i dodijelila posao najpovoljnijem izvođaču. Nije bilo žalbi na odluku - rekao je Miličević.

Ovu krivičnu prijavu, koju su, kako tvrdi, protiv njega pokrenuli lideri teslićkih opštinskih odbora SNSD-a Dragan Bogdanić, SP-a Dragutin Škrebić i Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" Predrag Markočević, Miličević je ocijenio politički montiranom, dodavši da je mu je MUP presudio navodeći u saopštenju medijima da je "zloupotrebom službenog položaja oštetio opštinu Teslić za 60.000 KM".

- Umjesto da se MUP bavi istragom, oni presuđuju - kaže Miličević.

Istakao je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv MUP-a i odbornika SNSD-a u Tesliću Miše Stojanovića, koji je rekao da je budžet opštine ovim projektom oštećen za 400.000 KM, jer mu se, kako kaže, širenjem laži i dezinformacija ugrožava ugled i dostojanstvo.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je rekao ako Miličević smatra da je on kriv zbog toga što je izvještaj otišao u tužilaštvo, neka ga tuži.

- Vidimo se na sudu i siguran sam da će meni biti veoma zanimljivo da dokažem krivicu zbog izvještaja policije o njegovom kriminalu - istakao je Lukač.

Iz SDS-a su saopštili da su "ministri Milorada Dodika ozbiljno shvatili partijske upute i krenuli u realizaciju 'crnih knjiga', o čemu svjedoči, kako ističu, saopštenje iz Lukačovog kabineta koje osuđuje Miličevića.

Vlasnik konzorcijuma "Prijedorputeva" i "Kozaraputeva" Dragan Čorokalo kaže da ne zna ništa o pomenutom tenderu, jer godišnje njegove firme učestvuju na više od 300 tendera.

- Vjerujete da prvi put čujem za taj tender i ne znam da li smo učestvovali - rekao je Čorokalo.

Parking karte

Protiv Miličevića i šefa "Parking službe" u Tesliću Siniše Gavrića u oktobru prošle godine podnesen je izvještaj tužilaštvu u Doboju zbog sumnje da su prilikom prodaje parking karata oštetili budžet opštine za 34.200 KM.

Gavriću je na teret stavljena pronevjera i zloupotreba službenog položaja, dok je Miličević prijavljen za nesavjestan rad u službi. Policija je tada teretila Miličevića da iako mu je predočena informacija o utvrđenom manjku od 34.200 KM nije preduzeo mjere i radnje koje je bio dužan da preduzme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana