Мигрантима у УСК забрањено кретање ноћу

nezavisne.com
Мигрантима у УСК забрањено кретање ноћу

Бихаћ - Мигрантима који бораве у прихватним центрима на подручју Унско-санског кантона биће ограничено кретање у ноћним сатима и то у временском периоду од 22 сати до шест ујутру.

Ово је један од закључака који је усвојен на данас одржаној сједници Владе УСК с начелницима и градоначелницима градова и опћина у Унско-санском кантону, а састанку су присуствовали и представници Међународне организације за миграције која руководи прихватним центрима. Иако се спекулисало о томе да би могла бити донесена одлука о увођењу ванредног стања на подручју овог кантона, то се није догодило. Премијер УСК, Мустафа Ружнић, истакао је како та мјера не би била добра и да би се тиме послала лоша порука, посебно ако се има у виду да се ближи туристичка сезона, када Унско-сански кантон посјећује велики број туриста из земље и свијета.

Министарство унутрашњих послова УСК наредило је стављање у приправност специјалне јединице полиције како би се очувало стање безбједности на подручју Бихаћа и Велике Кладуше, потврдио је Нермин Кљајић, ресорни министар.

Према његовим ријечима, припадници те јединице се налазе у Бихаћу и Великој Кладуши, док су истовремено појачани ангажман и присуство осталих полицијских снага на свим критичним локацијама, а посебно у близини прихватних центара у којима бораве мигранти.

“И поред низа инцидената посљедњих дана, у којима је повријеђен одређен број миграната, као и три припадника полиције, стање сигурности је под нашом контролом. Уколико буде потребно, у наредном периоду проводићемо и репресивне мјере како бисмо одржали ситуацију безбједном”, рекао је Кљајић.

Он је још једном поновио како Влада УСК озбиљно размишља о увођењу ванредног стања на подручју овог кантона. Истиче како је у посљедњих неколико мјесеци интензивиран прилив миграната на ове просторе и да их дневно долази између 100 и 150.

Према посљедњим процјенама, број страних држављана достигао је осам хиљада, док су смјештајни капацитети достатни за збрињавање и боравак тек 3.200 особа.

“Ванредно стање подразумијева да ћемо физички затворити границе кантона и спријечити сваки долазак миграната на наше подручје и они ће бити присиљени да одлазе негдје другдје. Једини начин да се ријеши овај проблем је заштита источне границе БиХ, куда улазе мигранти и потом се крећу ка Унско-санском кантону”, каже Кљајић.

Према његовим ријечима, материјални и људски ресурси овдашње полиције троше се 300 посто откако је започела мигрантска криза, а сва досадашња обећања о подршци нису реализована.

Иначе, због повећаног прилива миграната ситуација у прихватним центрима у Бихаћу и Великој Кладуши се додатно закомпликовала. У Црвеном крсту УСК кажу да због све чешћих инцидената и физичких обрачуна међу мигрантима, остају без драгоцјених волонтера.

“Многи волонтери одустају јер се плаше за властиту безбједност. Људи доживљавају трауме и страх и једноставно не желе да се томе излажу”, каже Хусеин Кличић, предсједник Црвеног крста УСК.

Власти УСК намјеравају да проблем с мигрантима ријеше изградњом јединственог прихватног центра на локацији Вучјак, која се налази између Бихаћа и границе с Хрватском. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана