Мигрантима пријете заразне болести

nezavisne.com
Мигрантима пријете заразне болести

Бихаћ - У прихватним центрима на подручју Унско-санског кантона у којима тренутно бораве мигранти повећана је опасност од избијања заразних болести, упозорио је лијечник Хазим Капић, доскорашњи министар здравства УСК.

“Тим људима је боље у овим центрима него под отвореним небом, али сада имамо ситуацију да је велики број људи концентрисан на врло малом простору. Само у 'Бири' смјештено је око 2.000 миграната, а ситуација је ризична јер је пресељење у прихватне центре обављено на брзину, а да се при томе нису поштовале потребне здравствене норме”, каже Капић.

Према његовим ријечима, нису урађени тријажа и детаљан здравствени преглед миграната, због чега је дошло до мијешања здравих и болесних.

Истакао је да је неопходно што прије обавити ове активности како би се предуприједила евентуална појава заразних болести.

У Министарству здравства УСК истичу да тренутно не располажу довољним бројем здравствених радника како би се тај посао урадио у кратком временском року, те да је неопходно ангажовање додатног броја медицинара.

“Постоји могућност коју тренутно разматрамо, а то је да се ангажују здравствени тимови из градова и опћина које нису погођене мигрантском кризом”, рекли су у Министарству здравства УСК.

Ова проблематика актуелизирана је након што је прије десетак дана у прихватном центру “Бира” преминуо 16-годишњи мигрант из Пакистана.

Иако је постојала бојазан да је узрок његове смрти нека заразна болест, испоставило се да је малољетник преминуо због застоја у раду срца.

“Најчешће болести с којима се тренутно суочавају мигранти су свраб и ушљивост и оне се засад успјешно лијече и превенирају”, потврдили су у Дому здравља у Бихаћу.

У Црвеном крсту УСК су рекли да су услови у прихватним центрима у којима бораве мигранти задовољавајући.

“Они сада бораве у загријаним просторијама, а осигурана су им и три топла оброка. Такођер, снабдијевамо их зимском одјећом и обућом, као и хигијенским прибором”, казао је Смаил Кличић, секретар ЦК УСК.

Према процјенама, на подручју УСК тренутно борави око 3.000 миграната, од чега је њих око 2.000 смјештено у творници “Бира”, а остали у просторијама фабрике “Мирал” у Великој Кладуши и у хотелу “Седра” у Цазину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана