Мигранти стигли и у Бањалуку

nezavisne.com
Мигранти стигли и у Бањалуку

Бањалука, Бихаћ - Неколико миграната ових је дана примијећено у Бањалуци, и то у насељу Лазарево, а иако се засад ради о појединачним случајевима, мјештани су узнемирени и страхују да не дође до повећања њиховог броја и потенцијалне мигрантске кризе, као што је то случај у локалним заједницама у Унско-санском кантону.

"Двојица миграната су била ту у напуштеној бараци. Примијетио сам их зато што живим близу, а шта је даље с њима било то не знам, само видим да их данас нема ту", рекао је јуче за "Независне" мјештанин Улице Стојана Јанковића у бањалучком насељу Лазарево.

Један мјештанин ове улице казао је да је старија жена која живи у близини виђала двојицу миграната, а други нам каже да је  протеклих дана видио шесторицу и да не зна одакле су, али да дјелују уморно.

"Јакне су им биле све од прашине, а након што су примијећени, колико чујем, овуда је често патролирала полиција. Шта је послије било - не знам, данас их нема", рекао је мјештанин.

Жарко Берић, предсједник Савјета мјесне заједнице Лазарево 2, рекао је да му није познато да су мигранти у овом насељу.

"Живим у улици која граничи с Улицом Стојана Јанковића, али нисам ништа видио нити ми је ико од мјештана пријавио да је видио мигранте", истакао је Берић.

У Полицијској управи  Бањалука су нас поводом овога  упутили на Службу за странце - Теренски центар Бањалука, али одговор из ове службе јуче нисмо успјели добити због нерадног дана.

И док се у Бањалуци засад ради о појединачним случајевима, у УСК стање постаје све алармантније.

Хазим Капић, министар здравства у Влади УСК, издао је наредбе здравственим установама на подручју УСК у којима тражи да се здравствени тимови упуте на мјеста гдје бораве мигранти како би се утврдило њихово здравствено стање и услови у којима бораве.

"Мислим да је потребно имати ствари под контролом када је ријеч о здравственом аспекту и покушаћемо да у наредним седмицама све ставимо под контролу. Према информацијама с терена, има много страних држављана којима је потребна здравствена помоћ и ми ћемо покушати да им је омогућимо", истакао је Капић.

Он је додао да ће тражити хитан састанак Владе УСК како би се пронашла додатна средства и ублажиле посљедице све већег прилива миграната на ове просторе.

Премијер УСК Хусеин Рошић рекао је да ће Влада помоћи здравственим установама у поменутим активностима, као и невладиним организацијама које ових дана воде хуманитарну бригу о мигрантима.

Истакао је како они бораве у врло лошим условима, те да овдашње власти немају рјешење за овај проблем.

"Прије неколико дана послао сам допис Оружаним снагама БиХ и затражио да нам уступе шаторе и друго што је неопходно како бисмо могли да организирамо неки смјештај за те људе. Међутим, упозорили су ме да је то кривично дјело јер ми као кантон немамо никакве ингеренције када се ради о овом проблему, већ је то посао државних министарстава и агенција", истакао је Рошић.

Он је оцијенио неприхватљивим то што УСК, и поред евидентног проблема с мигрантима, није посјетио нико од представника надлежних власти и институција.

Рошић је похвалио досадашњи рад припадника полиције УСК, који према мигрантима поступају крајње професионално и сусретљиво, пазећи да ни у једном тренутку не наруше њихова људска права.

"Овакво стање може ескалирати, јер ми немамо тачне податке колико миграната тренутно борави на подручју кантона. Према подацима полиције, то је нешто више од 500 људи, али сигурно је да се та бројка из дана у дан повећава", казао је Рошић.

Иначе, највећи број страних држављана забиљежен је на подручју Бихаћа и Велике Кладуше, с обзиром на то да се ради о пограничним срединама с Хрватском, преко које се мигранти покушавају докопати западноевропских земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана