Мигранти ноћна мора камионџија

nezavisne.com
Мигранти ноћна мора камионџија

Бањалука - Ситуација с мигрантима је никад гора када су превозници у питању, јер они просијецају цераду, упадају у камионе и на тај начин се покушавају прошверцовати преко границе, казао је за “Независне” Никола Грбић, предсједник Удружења за међународни и унутрашњи транспорт РС.

Управо је побољшање временских прилика покренуло мигранте који бораве у прихватним центрима и на другим локацијама да покушају прећи границу и домогну се ЕУ.

“Превозници морају стати на одређеним мјестима да направе паузу, гдје одмарају, одспавају или попију кафу, и тада се они пењу на камионе, просијецају цераду и улазе у робу. То је онда заиста огроман проблем за превозника код којег пронађу мигранте, јер на који начин да докаже да су ушли у камион без његовог знања и да у томе није учествовао”, нагласио је Грбић.

Истакао је да су све границе према ЕУ покривене скенерима, те да се види и ако је “миш ушао у робу”, а камоли човјек.

“Чисто сумњам да би било којем превознику пало на памет да такве ствари ради намјерно и да учествује у томе и мислим да се они покушавају пребацити управо тако што просијеку цераду и завуку се у робу”, сматра Грбић.

Мјештанин Маховљана, код Лакташа, чији је идентитет познат редакцији “Независних”, казао је да мигранти стварају проблеме превозницима и у овом мјесту.

“У близини моје куће избачено их је десетак из камиона и долазила је полиција. Неколико миграната је виђено у Маховљанима, али углавном се камионима покушавају пребацити преко границе”, казао је овај мјештанин.

У ПУ Бањалука су казали да је на подручју Маховљана у јануару евидентирано седам миграната.

“Мигранти који су имали уредно издате потврде о исказаној намјери подношења захтјева за азил издате од стране Министарства безбједности БиХ наставили су даље кретање, а мигранти који нису имали потврде предати су у даљи рад и надлежност Служби за послове са странцима, Теренски центар Бањалука”, истакли су у ПУ.

Санела Дујковић, портпарол Граничне полиције БиХ, казала је да је чињеница да је у јануару и фебруару 2019. евидентиран већи број миграната у покушају илегалног преласка границе и приликом уласка у БиХ, него у прва два мјесеца 2018. године.

“Задњих 10 дана повећан је број миграната који покушавају ући у БиХ из правца Србије и Црне Горе”, казала је Дујковићева.

Навела је да на подручје Грчке свакодневно долази нови број миграната, те да се с првим топлијим данима очекује већи притисак и на бх. границе.

Додала је да је у Градишци примијећен већи број миграната приликом изласка из БиХ, али да је, када су изласци из БиХ у питању, притисак највећи у Крајини.

Више температуре покренуле су мигранте који бораве у прихватним центрима на подручју Унско-санског кантона и све већи број њих покушава прећи границу с Хрватском и домоћи се земаља Европске уније.

Према ријечима хуманитарних радника у поменутим центрима, мигранти су у страху да би могли бити враћени са подручја Унско-санског кантона након што је прије неколико дана група од 150 миграната из Бихаћа и Велике Кладуше транспортована у прихватни центар “Ушивак”, надомак Сарајева. У полицији УСК су потврдили како се у ноћи између протеклог понедјељка и уторка група од стотинак миграната из прихватног центра “Мирал”, надомак Велике Кладуше, упутила ка хрватској граници.

Према ријечима Але Шиљдедића, портпарола МУП-а УСК, кантонална полиција може само да евидентира овакве случајеве и о њима обавијести Граничну полицију БиХ.

“Евидентно је да се у посљедњих неколико седмица све већи број миграната упућује у правцу хрватске границе с намјером илегалног преласка. Такођер, одређени број миграната успијева некако доћи на ове просторе. Оно што можемо констатовати у овоме тренутку јесте да се број страних држављана који бораве на подручју УСК креће око 3.000 или нешто више и да безбједносно стање држимо под контролом”, казао је Шиљдедић.

Премијер УСК Мустафа Ружнић још једном је поновио како државни органи у БиХ морају под хитно преузети контролу и надзор над мигрантском кризом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана