Mигранти из центра Велике Кладуше измјештени на локацију ван града

klix.ba
Mигранти из центра Велике Кладуше измјештени на локацију ван града

Велика Кладуша - Више од стотину миграната који су дужи временски период били смјештени у централном градском парку у Великој Кладуши измјештено је данас у насеље Трнови гдје ће убудуће боравити.

Из Парка Омладинске радне бригаде 7 Секретара СКОЈ-а у пријеподневним сатима уклоњено је мигрантско шаторско насеље са близу 120 особа. Одлуку о премјештању донијеле су локалне власти, будући да су мигранти шаторско насеље самовољно поставили, супротно Одлукама о комуналном реду.


Наиме, како би се општина привремено изборила с проблемом миграната, начелник Велике Кладуше Фикрет Абдић јуче је донио одлуку да земљу која је у власништву Општине Велика Кладуша у околици града искористи за смјештај миграната.

На локацији у мјесту Трнови мигрантима су на располагању питка вода, санитарни чвор и електрична енергија путем агрегата, а имају на располагању и већу површину за подизање шатора. У припремним радовима на осигуравању свих услова за смјештај миграната на тој локацији укључена су јавна предузећа Комуналије и Водовод и канализација која ће уредити терен, изградити септичку јаму, довести нове тушеве и њц шоље и на тај начин осигурати основне хигијенске услове.

Поред миграната који су боравили у парку, на ову локацију током дана и наредних дана очекује се и долазак осталих миграната који су се населили на другим локацијама у Великој Кладуши. Незваничне процјене говоре да на подручју Велике Кладуше има између 600 и 700 миграната, преноси Радио Велика Кладуша.

Све активности у вези с премјештањем миграната из парка реализиране су уз помоћ јавних предузећа Комуналије и Водовод и канализација те уз асистенцију и подршку Четврте полицијске управе и Полицијске станице Велика Кладуша.

Након измјештања миграната, Хигијенско-епидемиолошка служба великокладушког Дома здравља извршила је дезифенкцију комплетне површине парка.

Из Општине Велика Кладуша и ИВ полицијске управе апелирали су да грађани и невладине организације, уколико желе помоћи мигрантима у прехрани, одјећи и обући или на било који други начин, то убудуће чине на новој локацији у Трновима.

Подсјећамо, јуче су 74 мигранта кренула из Велике Кладуше према граничном пријелазу Маљевац, а зауставили су их припадници Граничне полиције БиХ и Хрватске. Након тога, мигранти су на 15-ак минута у потпуности блокирали саобраћај преко овог граничног пријелаза, а уз интервенцију снага сигурности саобраћај је био дјелимично блокиран. Коначно, припадници Министарства унутрашњих послова УСК и Граничне полиције БиХ мигранте су премјестили с граничног пријелаза на локацију у Трновима, након чега је успостављено нормално функционисање саобраћаја на овом граничном пријелазу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана