Метар дрва 90 марака

ATV
Метар дрва 90 марака

Зима тек стиже, али поскупљење огрева одавно је дошло. Славица из Бањалуке каже да без обзира на то што грије само једну просторију, сваке године муку мучи набавком дрва, али ове године је посебно тешко.

 За метар дрва мора издвојити око 90 марака а највећи проблем више нису ни паре, него питање има ли од кога купити. Поред тога, плаћам и цијепање и превоз, што ми доноси додатне трошкове, додаје Славица. 

"Сад већ сам кренула да ложим ватру, не може се бити у кући од хладноће. А зима кад повуче, зима буде јака и тешка, што се каже, и још ако може издржати десет метара. Често нам затреба у марту тамо и у априлу, док се још ложи. Треба издвојити најмање хиљаду до 1200 марака за дрва," каже Славица Ловрић. 

Главни разлог за поскупљење је несташица дрвета и пелета, кажу из фирме која се бави набавком и  продајом огрева. Три велике топлане на малом подручју, у Бањалуци и околини, али и многе у остатку Републике Српске главни су откупљивачи дрвета од шумарија, а малени остатак иде фирмама које се баве продајом. Објашњење налазе и у великом извозу дрвета.

"Буква је поскупила за 30 марака, барем је код нас тако, а и храст је исто тако. Пелет је исто тако поскупио, сада  већ 30-40 марака по тони," каже Недељко Павловић, из предузећа "Лана експорт импорт" 

Бањалучани кажу да су огрев набавили, а по рачуници многих још увијек је најјефтиније гријање на дрва. Жале се на цијену, али кажу, немају избора. 

"Мислим да су дрва још увијек најбоља и најприхватљивија."

"Набавила сам огрев, дрва и угаљ. Шта је по вама најјефтинија опција? Није јефтино ни једно ни друго, вјерујте ми," кжу Бањалучани. 

Све до прошле године, када је кренуло поскупљење, цијена метра дрва била је око 50 до 60 марака. Са превозом, резањем, цијепањем и слагањем дрва, цијена није била ни близу данашње. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана