Meso i mlijeko ne mogu u kofere

Milijana Latinović
Meso i mlijeko ne mogu u kofere

Banjaluka - Stanovnici RS koji planiraju da ljetuju u nekoj od destinacija unutar granica Evropske unije moraju ostaviti kod kuće meso i mliječne proizvode, dok su voće, povrće, slatkiši, kao i hrana za bebe i kućne ljubimce dozvoljeni, ali u ograničenim količinama.

Takozvanim "paradajz turistima", koji su punili gepeke raznoraznim prehrambenim proizvodima, je odzvonilo, jer su na granicama pooštrene kontrole.

U Carinskoj upravi Hrvatske rekli su da do sada nisu imali problema sa putnicima koji dolaze iz RS i BiH.

- Putnici nam vrlo često šalju pitanja prije polaska na odmor, informišu se o tome šta mogu ponijeti i nema problema prilikom carinskih kontrola - istakli su carinici.

Na njihovoj internet stranici istaknuto je uputstvo o sadržaju ličnog prtljaga, na osnovu koga putnici mogu saznati da sa sobom mogu ponijeti i hljeb, kolače, keks, čokolade i tjesteninu, ali samo u količinama za ličnu upotrebu, dok je unos mesa i mlijeka strogo zabranjen.

Ista pravila važe i za sve koji su uplatili ljetovanje u Grčkoj. Bez obzira na to što Crna Gora još nije dio "evropske" porodice, Uprava carine je odredila limite kada je riječ o unosu hrane i pića na teritoriju ove zemlje.

- Putnici mogu da unesu svježe voće i povrće, osim krompira, ukupne težine do pet kilograma, zatim kilogram sušenog voća, isto toliko kafe, pet litara flaširane vode i litar alkoholnog pića - navedeno je u Uputstvu za putnike koje je dostupno na stranici Uprave carine Crne Gore.

I dok je sezona godišnjih odmora za nekolicinu turista iz Srbije počela neslavno oduzimanjem jaja, zaleđenog mesa i punjenih paprika na granici sa Grčkom, turisti iz Srpske, sudeći po komentarima u turističkim agencijama, mnogo pažljivije pakuju kofere.

U Turističkoj agenciji "Sebastijan" iz Banjaluke kažu da su putnici upoznati sa propisima i carinskim ograničenjima i do sada niko nije vraćen zbog nedozvoljenog prtljaga.

- Grčka je top destinacija ove godine, a putnici koji na ljetovanje odlaze putem naše agencije pridržavaju se pravila i nismo imali problem sa tim da je neko vraćen sa granice ili da mu je oduzet prtljag - rekli su u ovoj agenciji.

Loša iskustva nisu imali ni putnici koji na odmor kreću sa bijeljinskom agencijom "Hepi travel".

- Skrenemo pažnju putnicima prilikom uplate aranžmana da provjere rok važenja dokumenata i naglasimo da postoje namirnice koje ne mogu ponijeti u inostranstvo, tako da nismo imali situacije da je neko vraćen s granice zbog toga - rekli su u "Hepi travelu".

Novac

Ministarstvo inostranih poslova BiH je u preporukama za putovanje navelo da državljani BiH koji putuju u zemlje EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, osim biometrijskog pasoša, treba da posjeduju između 35 i 70 evra za svaki dan boravka u zemljama EU.

U preporukama je navedeno i da putnici moraju imati pasoše koji važe najmanje tri mjeseca od datuma planiranog boravka.

Šta smije preko granice?

Hrvatska ( EU )    

5 kg voća i povrća

2 kg hrane za bebe

40 cigareta ili 50 g duvana drumskim putem  

200 komada cigareta avionom ili brodom  

250 g duvana avionom ili brodom  

2 l pića sa manje od 22 odsto alkohola  

1 l pića sa više od 22 odsto alkohola  

Hljeb, keks, čokolade, tjestenina  

2 kg hrane za kućne ljubimce  

Crna Gora

5 kg voća i povrća  

1 kg suvog voća  

1 kg kafe  

5 l flaširane vode  

1 l alkoholnog pića  

Šta ne smije preko granice?

Meso i proizvodi od mesa  

Mlijeko

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana