Međunarodne snage obećale novac

M. L.
Međunarodne snage obećale novac

Sarajevo - Nekoliko stotina bivših radnika NATO-a i EUFOR-a mogli bi uskoro dobiti naknade za doprinose, regres, prevoz i otpremninu jer su im na jučerašnjem sastanku u bazi Butmir u Sarajevu nadležni obećali da će odblokirati proces i omogućiti nagodbu u ovom slučaju.

Mira Matić koja je kao supervizor za ugostiteljske radnike deset godina radila u bazi nekadašnjeg SFOR-a u Banjaluci kaže da su zadovoljni ishodom sastanka.

- Predstavnici NATO-a i EUFOR-a su nam kazali da su već dogovorili sastanak sa nadležnima u Briselu te da će nastojati da odblokiraju isplate naknada po osnovu naših zahtjeva koje smo predali još 2010. godine - rekla je Matićeva i podsjetila da radnici traže sve ono što im pripada na osnovu radnopravnog odnosa za period od 1996. do 2007. godine.

Jedan od advokata koji zastupaju oštećene radnike Avdo Salihbegović kaže da je rješavanje ovog problema konačno podignuto na najviši nivo.

- Imamo uvjeravanja predstavnika NATO-a i EUFOR-a da će naći načina da se problemi riješe vansudskim postupkom. Konkretne odgovore očekujemo za mjesec, kada je zakazan idući sastanak - rekao je Salihbegović.

Nekoliko stotina bivših radnika NATO-a i EUFOR-a iz Banjaluke, Rogatice, Sarajeva, Mostara i Velike Kladuše protestovalo je prošle sedmice ispred baze Butmir tražeći svoja prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana