Међу члановима ВСТС нема подјела

Међу члановима ВСТС нема подјела 09.07.2018 18:09 | Срна

Сарајево - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија сматра да се данашњим његовим поновним избором за предсједника Савјета, који представља кровну институцију правосуђа БиХ, показало да не постоји никакаква подјела унутар ВСТС-а о којој се знало говорити у јавности.

"Сасвим је сигурно да је овај сазив Савјета био суочен са бројним изазовима и оспоравањима у протеклом периоду, али мислим да сам заједно са свим члановима дао свој максимум да би кроз све те изазове изашли на најбољи могући начин", рекао је Тегелтија.


Према његовим ријечима, у посљедње вријеме ВСТС је изашао са неким документима који су заиста реформски и које је препознала и Европска комисија, која се у свом посљедњем мишљењу јасно изразила према свему што је рађено на реализацији реформских активности.

"Ово за мене, као професионалца и неког ко је ову институцију водио у протекле четири године представља велику част", рекао је Тегелтија новинарима.

Истичући да је ВСТС пролазио кроз турбулентан период, Тегелтија је истакао да различита мишљења чланова Савјета не представљају никакву подјелу већ демократски начин живљења и функционисања ове институције.

"Реформа правосуђа траје од 2003. године, када су донесени први реформски закони. Свака реформа представља континуиран процес, а у посљедње четири године дошло је до интензивирања реформских активности у дијеловима који нису било добро одрађени у претходном периоду", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, мора се признати да су многе ствари у периоду прије четири године биле заиста одрађене, али да се фокус стално помјерао са броја неријешених предмета на ратне злочине, корупцију, организовани криминал.

"Мислим да смо ми на добром путу да све те процесе заокружимо у једну цјелину која ће на крају за резултат имати задовољство грађана БиХ правосуђем у земљи у којој живе", рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је тешко дефинисати када ће бити крај реформи, те да због тога, каже, не може говорити о испуњењу коначног циља, а то је независно и ефикасно правосуђе које одговара садашњим изазовима друштва и времена.

Овом приликом Тегелтија је најавио да ће конкурс за главног тужиоца БиХ и његове замјенике, као и за све руководеће позиције у правосуђу БиХ, бити расписан 19. јула, кад ступи на снагу нови Пословник ВСТС-а.

Говорећи о Тужилаштву БиХ, он сматра да у посљедње вријеме нема неких великих проблема када је ријеч о стабилност његовог рада, иако његови резултати још нису на задовољавајућем нивоу.

"И то је процес. Сигуран сам да ће се морати у наредном периоду ти резултати поправити, посебно у подручјима која смо дефинисали као приоритетна, а то су ратни злочини и дјела из области корупције и организованог криминала", рекао је Тегелтија.

Када је ријеч о случају "Драгичевић", Тегелтија је навео да није био позиван да реагује о том питању, нити за то има овлаштења.

"Главни тужилац Окружног тужилаштва у Бањалуци ме назвао и питао шта ја мислим о томе да он на телевизији објасни шта се дешавало у том случају. Ја сам му рекао да је он главни тужилац и да је одлука његова, те да, уколико сматра да постоји таква потреба, нема никакав проблем са ВСТС-ом у погледу тога да изађе и да информације јавности које неће нашкодити истрази", објаснио је Тегелтија.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица