Међед: Ситуација са водостајима зависи од временских прилика

Срна
Међед: Ситуација са водостајима зависи од временских прилика

Бањалука - Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед рекао је данас у Броду да су ријеке Сана, Сава и Уна у порасту, те да даља ситуација са водостајима у Републици Српској зависи од временских прилика.

"Ситуација са водостајима зависи од снијега који ће се отопити уколико дође до наглог пораста температуре", рекао је Међед новинарима након састанка са начелницима општина Брод и Дервента, на којем су донесени закључци о стању водозаштитних објеката на подручју Брода и језеру Дренова.

Међед је рекао да су све локалне заједнице дужне да поступају у складу са Планом заштите од поплава, који је објављен у Службеном гласнику, или да прилагоде своје постојеће планове.

"У оквиру Републичке управе Цивилне заштите имамо изузетно обучене спасилачке јединице које су и опремљене у складу са стандардима ЕУ", навео је Међед и додао да су у Цивилној заштити спремни да у сваком тренутку дјелују на захтјев локалних заједница.

Према његовим ријечима, општине ће сада моћи користити пумпе које могу у једној минути избацити 20.000 литара воде, а које су набавили захваљујући иностраним фондовима.

Говорећи о језеру Дренова, Међед је рекао да је то проблем који се тиче општина Дервента, Прњавор, али и општине Брод.

"Годинама није ништа рађено по питању језера Дренова. Утврђено је да је неопходно вршити контролу испуштања воде, затим урадити систем узбуне у случају земљотреса како се не би угрозиле ове општине", рекао је Међед и додао да је прије годину дана надлежност за управљење језером Дренова, добила Јавна установа "Воде Српске".

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Чедомир Стојановић рекао је да ово Министарство планира да до краја 2022. године уложи око 180 милиона КМ за реконструкцију и обнову постојећих одбрамбених објеката против поплава.

"Више од 30 година није улагано и треба имати у виду да ова средства неће бити довољна да се у потпуности ријеши овај проблем", додао је Стојановић.

Начелник општине Брод Илија Јовичић оцијенио је да је данашњи састанак посебно значајан за ову општину, која има сложену ситуцију када је ријеч о поплавама.

Састанку су присуствовали и директор Јавне установе "Воде Српске" Милан Кикић са сарадницима, начелници подручних одељења цивилне заштите Добој и Бањалука и главни републички водни инспектор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана