Медитеранским рајем крстари пет јахти из БиХ

 Медитеранским рајем крстари пет јахти из БиХ 09.07.2018 19:23 | Вељко Зељковић

Бањалука - И држављани БиХ су уписани у регистар као власници јахти у Црној Гори, а према званичним информацијама посједују пет јахти, од укупно 237 регистрованих у Црној Гори.

Иако сасвим сигурно има и оних које се не воде на стварне власнике или плове под заставом Србије, према подацима Управе за поморску сигурност Црне Горе међу именима поносних власника налази се и име медијског магната и лидера Странке за бољу будућност Фахрудина Радончића, који у овој држави посједује јахту под именом “Аура 2”.

Такође у Црној Гори своје јахте имају и Драган Видовић, Антонио Багарић те Радивоје Самарџић, који у свом посједу има двије - “Лејди Кети” и “Љупка”.

Иначе највећи број ових луксузних пловила налази се у власништву Руса (67) те држављана Србије (62) и Црне Горе (36), а својом јахтом у овом медитеранском морском рају, у нешто мањем броју, може се похвалити и један број грађана Албаније, Италије, Казахстана, САД, Чешке, Велике Британије, Украјине...

Тако под заставом Србије плови Мирослав Мишковић, један од најбогатијих људи са Балкана, али и Родољуб Драшковић, власник прехрамбеног концерна “Свислајон”, који је својој јахти дао упечатљиво име - “Лав Николај Тјодор”.

Своје јахте на Црногорском приморју имају и познати београдски адвокат Зденко Томанић, директор једне од највећих европских консултантских кућа у грађевинском менаџменту Бранислав Симовић, те Зоран Вукадиновић, власник компаније “Сто посто”.

На овом списку се налази и позната српска компанија “Maxim media” иза које се крију Милош и Ружица Крџић, власници Студија Б и неколико радио-станица у Србији.

Када су у питању црногорски и руски држављани, издваја се неколико имена. Ту прије свега треба поменути Бранка Вујошевића, некадашњег савјетника Мила Ђукановића, којег је италијанско правосуђе доводило у везу са шверцом цигарета, те Сергеја Бељаева, руског банкара, једног од актера афере “Панамски папири”.

Ипак, најзвучније на овом списку је име руског милијардера Михаила Прохорова, чије се богатство процјењује на више од осам милијарди долара.

Прохоров, који је иначе и један од сувласника кошаркашког клуба Бруклин Нетси, у Црној Гори има регистровану јахту под именом “Зета”.

Посебно је интересантан податак да се не знају стварни власници једног броја ових луксузних пловила у Црној Гори. За чак 35 јахти наведено је да се налазе у власништву компанија које су регистроване у неком од пореских рајева - највише на Британским Дјевичанским острвима.

Хрватска: Подаци недоступни

До закључења овог броја нисмо успјели да добијемо податке и за Хрватску, у којој, према незваничним информацијама, далеко већи број држављана БиХ има јахту.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица