Медицинска сестра бањалучке Хитне помоћи завршила у гипсу, љекара полили водом

Анита Јанковић-Речевић
Медицинска сестра бањалучке Хитне помоћи завршила у гипсу, љекара полили водом

Бањалука - Спасавајући туђе животе здравствени радници често ризикују сопствене, што потврђује и најновији случај када је нападнута екипа бањалучке Хитне помоћи док је помагала онесвијешћеном младићу.

Инцидент се догодио у понедјељак у кафићу у насељу Обилићево, а “бијели мантили” били су мета родитеља младића због кога је екипа изашла на терен. Отац пацијента полио је водом љекара, док је медицинског техничара одгурнуо, а најдебљи крај извукла је медицинска сестра, којој је толико јако заврнуо руку да је завршила са гипс лонгетом.

Начелница Службе хитне медицинске помоћи у Бањалуци Нада Бањац за “Глас Српске” је испричала детаље овог бруталног напада кроз који су прошле њене колеге.

- У понедјељак око подне добили смо хитан позив да је млађи мушкарац остао без свијести у кафићу преко пута дворане Обилићево. Екипа је изашла на терен, а током пружања помоћи А. С. (26) у кафић су улетјели његови родитељи. Отац пацијента М. С. одмах је почео да вријеђа наше особље да би потом и физички насрнуо на њих - прича Бањчева.

Она је потврдила да је медицинска сестра због повреде руке завршила на хирургији, гдје су јој ставили гипс лонгету и отворили боловање.

- Да ствар буде гора, она крајем мјесеца има заказано вјенчање и сада у јеку припрема за свадбу мора да носи гипс, а само је покушала да спасе људски живот - испричала је Бањчева, нагласивши да су остали чланови нападнуте екипе, иако без повреда, радни дан наставили веома потресени. Наводи да се екипа, упркос нападима, понијела врло професионално, те да је збринула пацијента, који је имао озбиљну кризу свијести, што је захтијевало транспорт на одјељење неурологије.

- Овај напад створио нам је озбиљан проблем, јер ће служба одређено вријеме радити без једног техничара - рекла је Бањчева и додала да су случај пријавили полицији. Каже да је отац младића касније дошао у просторије Хитне помоћи и извињавао се особљу, правдајући своје потезе забринутошћу за сина. Бањчева истиче да ово није усамљен случај и да су пријетње и увреде дио свакодневице радника у бијелим мантилима, а нису поштеђени ни физичких напада.

- Једној докторици током интервенције заврнута је рука толико јако да јој је пукла наруквица од сата, а један младожења раднике Хитне на терену дочекао је песницама. Било је и шамарања доктора од стране корисника опијата, гађања флашама са прозора зграда и слично - рекла је она.

Бањчева каже да је због учесталих напада особље Хитне помоћи веома забринуто, јер не знају докле све то може да оде.

- Често нам неко стоји над главом и пријети. Неовлашћено нас сликају и снимају телефонима. Злоупотреба је много - рекла је Бањчева.

У Полицијској управи Бањалука су потврдили да су добили пријаву, те да су због кршења Закона о јавном реду и миру уручили прекршајни налог М. С. из Бањалуке.

Ни добојски здравствени радници нису поштеђени непријатности приликом радних задатака. Замјеник начелника Службе хитне медицинске помоћи у Добоју Рада Микеревић-Дуроњић истиче да им је лани пријећено бомбом, због чега су неколико дана били под заштитом полиције.

- Недавно нам је пацијенткиња побацала све у чекаоници и за пријемним пултом. Готово свакодневно смо изложени вербалним нападима, а иако се најчешће све заврши на пријетњама, то не умањује наш страх - рекла је Микеревић-Дуроњић.

Каже да оштре и непримјерене реакције најчешће стижу од пацијената који чекају у реду за преглед или оних који зову телефоном, али и родитеља који доводе дјецу.

  • Сви су нестрпљиви и желе да буду примљени чим дођу, али то реално није изводљиво, јер је број пацијената велики - казала је Микеревић-Дуроњић.

Хитни случајеви

Нада Бањац истиче да је професионално обављање посла у Хитној помоћи отежано јер пацијенти најчешће не разумију њихов концепт рада.

- Максимално се трудимо да збринемо све праве хитне случајеве, али проблем представљају пацијенти који нису хитни и немају реалну представу шта је посао Хитне помоћи. Разумијемо да пацијенти имају здравствених проблема, али ми пружамо само хитне услуге ургентним витално угроженим пацијентима - појаснила је Бањчева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана