Матуранти већ уче за пријемни испит

Данијела Стоканић
Матуранти већ уче за пријемни испит

Бањалука - Матуранти који одлуче да школовање наставе на једном од факултета универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву имаће прилику да прије полагања пријемних испита на већини високошколских установа похађају припремну наставу, а да би "упали" на жељени факултет неки су већ почели да уче.

Припремна настава на већини високошколских установа биће организована двије-три седмице пред пријемни, изузев Електротехничког факултета у Бањалуци, који увелико спрема будуће студенте.

Продекан за наставу на овом факултету Дино Косић истакао је да ове године организују двије врсте припремне наставе, и то из математике.

- Она с обимнијим програмом, која кошта 220 марака, почела је у суботу, док ће неколико дана пред пријемни испит бити организован и курс од десет часова и он је упола јефтинији - казао је Косић и додао да је на први час дошло око 50 матураната.

Продекан за наставу на Економском факултету у Бањалуци Саша Петковић каже да ће ова установа припремну наставу за квалификациони испит организовати 13. јуна.

- Цијена је 50 КМ, а будући студенти ће у седам часова вјежбати задатке из математике и статистике и општи дио на којем ће проћи кроз водич са приручником за полагање пријемног испита - казао је Петковић.

Часови за бруцоше у јуну биће организовани и на бањалучком Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету, а према ријечима продекана за наставу овог факултета Малине Чворо, припремна настава из математике, физике, нацртне геометрије и слободног цртања коштаће пет марака по часу.

На Факултету политичких наука у Бањалуци припремна настава за полагање пријемног испита биће одржана 15. јуна, а цијена износи 60 КМ.

За разлику од многих јавних високошколских установа, бањалучки Машински факултет ове године организује бесплатну припремну наставу из математике. Настава ће, како су објаснили, бити организована двије седмице, петком и суботом, прије полагања пријемног испита.

Шансу да се боље спреме за упис на жељени факултет имаће и средњошколци који планирају да се упишу на факултете Универзитета у Источном Сарајеву, гдје је припремна настава планирана крајем маја, а цијене ће бити сличне као и на бањалучком Универзитету.

Продекан за наставу на Саобраћајном факултету Добој Мирослав Костадиновић каже да ће матуранти који одлуче да наставе школовање у овој високошколској установи имати могућност да се припреме из математике.  

- Припремна настава ће коштати између 50 и 100 марака, а у питању је 40 часова - рекао је Костадиновић.

Матуранти

Иако многи средњошколци још нису одлучили на којем ће факултету студирати, немају дилеме да ће похађати припремну наставу.

- Нисам још одабрала да ли ћу уписати економски или правни факултет, али шта год да одлучим, припремну наставу ћу похађати да бих се што боље припремила за пријемни испит - рекла је матуранткиња Драгана Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана