Matične ćelije eliksir mladosti i spas za zglobove

Milijana Latinović
Matične ćelije eliksir mladosti i spas za zglobove

Banjaluka - Matične ćelije uzete iz masnog tkiva, koje se koriste u ortopedskoj i estetskoj hirurgiji, novost su u Srpskoj i BiH i predstavljaju značajan iskorak u regenerativnoj medicini.

Na našim prostorima iskorak u ovoj oblasti napravljen je još 2011. godine kada je uveden metod liječenja plazmom obogaćenom trombocitima. Za nepunih osam godina, koliko ovaj metod uspješno primjenjuje specijalista ortopedske hirurgije Aleksandar Jakovljević, spas za oboljelo koljeno, skočni zglob, rame ili ručni zglob u Banjaluci su potražili oboljeli iz 22 zemlje.

- Najveći napredak postigli smo kod liječenja sportista. Među oboljelima je bilo i djece, a kod više od 90 odsto pacijenata vidljivo je poboljšanje. Od početka primjene ovog metoda do danas uradili smo oko 20.000 aplikacija - istakao je Jakovljević dodajući da se zdravstvena ustanova “S-tetik”, u kojoj uspješno primjenjuju ove metode liječenja, nalazi u samom vrhu u Evropi.

Dodao je da je uvođenje tretmana matičnim ćelijama bio logičan slijed u ovoj oblasti, a koliki je značaj liječenja tim metodom kada ni klasični hirurški zahvati ni rehabilitacija ne daju rezultate, potvrđuje i petnaestogodišnji Stefan Miljević iz Banjaluke.

- Zbog oboljenja desnog kuka nisam mogao normalno ni da hodam, a kamoli da se bavim sportom. Nakon operacije u Beogradu uslijedila je rehabilitacija, ali su rezultati dolazili veoma sporo, sve dok nisam došao “u ruke” doktora Jakovljevića i počeo da primam plazmu, a nedavno i matične ćelije - ispričao je Miljević i dodao da sada manje šepa i pravi pokrete koje ranije nije mogao.

Jakovljević pojašnjava da će pravi rezultati kod ovog dječaka biti vidljivi tek za nekoliko mjeseci, s obzirom na to da je prije mjesec primio matične ćelije.

- Dobili smo podršku za liječenje ovim metodom i iz Kabineta predsjednika RS Milorada Dodika, tako da će u narednom periodu tridesetak pacijenata iz oblasti ortopedske hirurgije dobiti šansu za liječenje - dodao je Jakovljević.

Osim za liječenje oboljelih zglobova, matične ćelije uzete iz masnog tkiva u ovoj zdravstvenoj ustanovi odnedavno koriste i za estetske tretmane.

  • Prvi put se bavimo pravim uzrokom starenja kože i tkiva, a ne samo posljedicama starenja kao što je to do sada bio slučaj. Ranije se radilo samo na “brisanju”, a ovim metodom direktno utičemo na uzroke starenja - pojasnio je specijalista za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Darko Jović i dodao da već nakon nekoliko mjeseci koža postaje mlađa, mekša, čvršća i elastičnija.

Uzimanje matičnih ćelija

Darko Jović kaže da se masno tkivo uzima postupkom liposukcije, pod lokalnom anestezijom, te da cijeli postupak veoma kratko traje.

- Potom se masno tkivo miješa sa enzimima i iz njega izdvajamo matične ćelije - rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana