Matematika karta za zaposlenje

D. Orlović, D. Stokanić
Matematika karta za zaposlenje

Banjaluka - Da fakultetska diploma više nije nikakva garancija za dobijanje posla najbolje zna 13.231 nezaposlenih sa visokom stručnom spremom u Republici Srpskoj, među kojima najduže na posao čekaju profesori filozofije i sociologije.

Stručnjaci objašnjavaju da trenutno za ovim kadrovima vlada veoma malo ili nikakvo interesovanje na tržištu rada. Zbog toga onima koji žele da rade, a ne da radni vijek provedu čekajući na posao u struci, kao jedino rješenje nude prekvalifikaciju.

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da prosječna dužina čekanja na posao zavisi od stepena stručne spreme, zanimanja, ali i trenutno potrebe poslodavca.

- U okviru sedmog stepena stručne spreme poslodavci najviše traže profesore matematike i fizike. Oni koji posjeduju diplome tih fakulteta na radno mjesto u prosjeku čekaju oko dva mjeseca - podaci su Zavoda.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "Spektar" Banjaluka Miroslav Vukajlović ističe da sve češće, zbog nemogućnosti zaposlenja u struci, mnogi filozofi i sociolozi putem njihove agencije traže bilo kakav posao.

- Sa ovim problemom se suočavamo posljednjih 15 godina, jer sa fakulteta izlazi sve više profesora, između ostalog, filozofije i sociologije, dok su potrebe tržišta za njima sve manje - rekao je Vukajlović.

Dodao je da iako se o ovom problemu bruji već godinama, sa fakulteta i dalje izlazi armija ovih kadrova, od kojih većina vjerovatno nikada neće pronaći posao u struci. Prema njegovim riječima za ovaj problem najviše su  odgovorni fakulteti, odnosno njihova pogrešna upisna politika.

Da najveću odgovornost za ovaj problem snose fakulteti i Ministarstvo prosvjete i kulture RS slaže se i član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković.

- Profesori filozofije, sociologije, geografije i drugih smjerova koji imaju mali dijapazon za zapošljavanje, zbog čega dugo trže posao - kaže Dudukvić dodajući da bi tim kadrovima trebalo ponuditi prekvalifikaciju.

- U uslovima kakvi jesu, visokoobrazovnom kadru za koji ne postoji potreba na tržištu rada ili je ta potreba veoma mala, bolje bi bilo da se prekvalifikuje u neko zanimanje sa kojim će se moći zaposliti - rekao je Dudukvić.

Pri prekvalifikaciji, dodaje, trebalo bi voditi računa da se odabere zanimanje koje nije ograničeno na javni sektor, jer se u realnom sektoru mnogo brže dolazi do posla.

Na birou i do kraja života

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS tokom prošle godine, sa biroa je zbog smrti brisano ukupno 527 ljudi. Po istom osnovu u 2015. godini sa evidencija Zavoda "skinuto" njih 519.

Stanje na Zavodu za zapošljavanje RS sa 31. martom 2017.

- četiri profesora matematike,

- 15 profesora informatike,

- 12 profesora matematike i informatike,

- 65 profesora filozofije,

- 27 profesora sociologije,

- 73 profesora filozofije i sociologije.

Prosječna dužina čekanja na posao

profesori matematike i fizike - dva mjeseca

prof. matematike i informatike - oko četiri mjeseca

profesori njemačkog jezika - oko devet mjeseci

veterinari - oko 12 mjeseci

novinari - gotovo tri godine

profesori geografije - tri godine

profesori filozofije i sociologije - tri godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana