Матаруга нови ректор

Драгана Келеч
Матаруга нови ректор

Бањалука - Проректор за научноистраживачки рад и развој Милан Матаруга изабран је јуче за новог ректора Универзитета у Бањалуци.

Послије трећег конкурса са по два круга гласања, Матаруга је добио потребну натполовичну већину, тачније 17 гласова чланова Сената Универзитета. Захваљујући тим гласовима припала му је ректорска функција и мандат у идуће четири године, а ову дужност преузеће 30. маја.

Матаруга је захвалио члановима Сената на указаном повјерењу, али и својој породици, пријатељима и колегама, који су, како истиче, све вријеме са њим пролазили кроз кандидатуру.

- Веома сам свјестан одговорности позиције ректора бањалучког Универзитета, од којег су велика очекивања као институције на коју се ослања високо образовање у РС, а тиме и стабилност и опстанак народа на овим просторима - истакао је Матаруга.

Матаруга је негирао сваки могући утицај политике на избор ректора, додајући да су чланови Сената људи од посебне одговорности и да су гласали по свом нахођењу.

Када су у питању циљеви и приоритети у раду, Матаруга је подсјетио да је већ доста тога дефинисао предложеним програмом рада.

- Ја сам човјек који се не окреће назад, већ увијек гледам напријед. Формираћу тимове који ће водити Универзитет. То ће бити људи који имају вољу и знање да унаприједе развој ове установе - нагласио је Матаруга.

Одлазећи ректор Станко Станић потврдио је да је Матаруга у другом кругу гласања освојио 17, а декан Економског факултета Новак Кондић 12 гласова.

Станић је, зажељевши успјех у раду свом насљеднику, навео да ће идућих дана настојати да заврши оперативно-техничке послове, да би новом ректору оставио што мање недовршених задатака.

А осим Матаруге и Кондића, на овом, као и у претходна два конкурса, у трци за ректора били су професор Природно-математичког факултета Рајко Гњато и декан Правног факултета Витомир Поповић.

Претходни конкурси су пропали јер нико од кандидата није добио потребну натполовичну већину.

"Мртва трка" је све вријеме вођена између два кандидата - професора Милана Матаруге и Новака Кондића. Они су у првом конкурсу имали исти број гласова, и то захваљујући једном неважећем листићу, на којем су била имена оба кандидата.

На другом конкурсу Матаруга је сам себи "измакао" ректорску столицу јер није искористио право да гласа, иако је члан Сената и то му је по Статуту Универзитета законски омогућено.

Цијела академска заједница и јавност већ мјесецима су брујале о томе да је у сам избор ректора прсте увелико умијешала политика и да су због тога прва два конкурса пропала.

Функција декана

Станко Станић, којем мандат ректора истиче крајем маја, предложен је за декана Економског факултета. Станића је за ту функцију подржао 41 члан Научно-наставног вијећа тог факултета, са чијег је чела отишао прије десет година када је и изабран за ректора. Противкандидат Станића, професор Драган Микеревић, добио је повјерење 15 чланова. Према Статуту Економског факултета, коначну одлуку о избору декана донијеће нови ректор.

Број гласова које су кандидати јуче освојили

Други круг:

Милан Матаруга - 17

Новак Кондић - 12

Први круг:

Милан Матаруга - 12

Новак Кондић - 10

Рајко Гњато - 5

Витомир Поповић - 2

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана