Mataruga: Nisam dozvolio da se od Univerziteta pravi cirkus

Srna
Mataruga: Nisam dozvolio da se od Univerziteta pravi cirkus

Banjaluka - Rektor Univerziteta u Banjaluci u ostavci Milan Mataruga rekao je da je ponašanje grupe studenata na Dan Univerziteta neprihvatljivo i očigledno orkestrirano i smišljeno vođeno da bi se, kako tvrdi, urušio ugled Univerziteta i direktno smijenio rektor.

"Nisam dozvolio da se od Univerziteta pravi cirkus. Ne pristajem na ucjene i od svih tražim akademsko ponašanje u svakom momentu", rekao je Mataruga na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.


On je, obrazlažući razloge odluke o ostavci, poručio da je "simptomatično da se sve ovo dešava u trenutku kada Studentski parlament treba da pokrene procedure izbora u studentska predstavnička tijela".

Mataruga je upitao da li su studentski predstavnici, koji su pokrenuli cijelu priču, zaista pravi predstavnici studenata i da li brane njihove interese.

On je rekao da je naredio hitnu istragu i sankcije u vezi sa aferoma na Tehnološkom univerzitetu.

"Kategorički odbijam optužbe o umiješanosti ili namjernom prolongiranju istrage o aferi na Tehnološkom fakultetu", rekao je Mataruga.

On je rekao da saosjeća sa kolegama studentima i izrazio žaljenje zbog toga što su im upućene teške ucjene i prijetnje, osudivši takvo ponašanje.

Mataruga je rekao da je radio uz podršku mnogobrojnih saradnika i da je zatekao mnogo problema na Univerzitetu.

"Dobre namjere, mnogo rada, svakodnevno odricanje su prepoznati, ali ne od svih", rekao je Mataruga.

On je rekao da ne žali za tim što sutra neće više biti rektor, jer je kako kaže, dao sve od sebe.

"Ostaje gorčina da sam sa saradnicima pokušao da reformišem ovu instituciju i da nisam uspio u tome", rekao je Mataruga.

Mataruga je rekao da dolazi iz svijeta nauke i da se tamo i vraća, te poželio uspjeh novom rektoru, a Univerzitetu prosperitet i razvoj.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga podnio je juče Senatu ostavku. Studenti su prethodnih dana najavili proteste ukoliko Mataruga ne podnese ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana