Masovni odlasci građevinaca dižu cijene stanova

Milijana Latinović
Masovni odlasci građevinaca dižu cijene stanova

Banjaluka - Masovni odlasci u inostranstvo građevinskih radnika, koje u Srpskoj ne zadržavaju ni povećane dnevnice, polako uzimaju danak jer veliki poslovi kasne, a cijene kvadrata lete u nebo.

Potvrđuju to u građevinskim preduzećima navodeći da su kvalifikovani zidari, tesari i armirači trenutno najtraženiji kadar na gradilištima.

Zbog manjka radne snage investitori jedva izlaze na kraj sa predviđenim rokovima, pa izgradnja stambenih zgrada traje duže nego što je planirano.

Direktor građevinskog preduzeća “MB modul” iz Prijedora Milan Mamlić kaže za “Glas Srpske” da, osim što nemaju školovanih radnika građevinske struke, nema ni onih koje bi prekvalifikovali i obučili za taj posao.

- Radnika nema ni za lijeka, a već smo imali nekoliko slučajeva da nakon što ih mi obučimo, odu u inostranstvo. Dnevnice majstora su povećane za dvadesetak maraka najmanje, a veći troškovi uticali su i na rast cijene kvadrata koja trenutno u Prijedoru iznosi oko 1.750 maraka, što je za oko 100 KM više u odnosu na prošlu godinu - rekao je Mamlić.

Dodao je da zbog nedostatka radne snage firme muku muče i sa rokovima izgradnje.

- U posljednje vrijeme rijetko uspijevamo da ispunimo ugovorom predviđene rokove, pa izgradnja traje i do 60 dana duže - rekao je Mamlić.

Da je odliv kadra jedan od najvećih problema u građevinarstvu potvrđuju i u teslićkom preduzeću “Falkon”.

- Godinama već gradimo na području Banjaluke i ne pamtim da je ikada bilo teže naći radnike. Nije sporno ni povećanje plate, ali radnika nema. Cijene stanova su skočile u posljednje vrijeme za dva do tri procenta, jer su i troškovi izgradnje veći samim tim što su za najmanje deset odsto povećane i plate radnika. Međutim, ni to nije dovoljno da zadržimo radnike koji odlaze svakodnevno - rekao je za “Glas Srpske” direktor ovog preduzeća Momir Smiljanić.

Izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić kaže da je situacija ista na nivou cijele Republike, ne samo u građevinskom već i u svim drugim sektorima.

- Plate su značajno povećane građevincima, ali do radnika sve teže dolazimo - rekao je Bijelić i dodao da se cijene stanova u Banjaluci kreću između 2.000 i 2.500 KM po kvadratu. 

Problem nedostatka radne snage u građevinskom sektoru nije zaobišao ni Hercegovinu.

- Do majstora je veoma teško doći. Ni povećane satnice ih ne zaustavljaju sa ove strane granice. Nažalost, dešava se da taman kada treba da privedemo posao kraju, radnici odlaze u Njemačku - rekli su u jednoj građevinskoj firmi u Trebinju i dodali da se cijene stanova u gradu na Trebišnjici kreću od 1.500 do 2.000 maraka po kvadratu.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna cijena prodatih novih stanova u Srpskoj u trećem kvartalu ove godine iznosila je 1.434 marke po metru kvadratnom, a u tom periodu prodat je 481 stan.

Nelojalna konkurencija

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je nelojalna konkurencija dodatni teret građevinskom sektoru.

- Svako živ se danas bavi gradnjom. Previše je građevinskih preduzeća koja rade na osnovu kupljene licence i koja angažuju radnike na crno. To je ogroman problem zbog kojeg ovaj sektor ne može napredovati - rekao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana