Marić preuzima kormilo “Šuma RS”

Danijela Stokanić
Marić preuzima kormilo “Šuma RS”

Banjaluka - Izvršni odbor Socijalističke partije predložio je za vršioca dužnosti direktora “Šuma RS” Ristu Marića iz Modriče, a ukoliko taj prijedlog bude prihvaćen, on će na toj funkciji zamijeniti svog sugrađanina Dragana Grabovca.

- Još je ostalo da se u toku ove sedmice sastanu lideri SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić i SNSD-a Milorad Dodik kako bi bio postignut konačan dogovor - rekao je “Glasu Srpske” potpredsjednik SP-a Živko Marjanac.

“Glas Srpske” nezvanično saznaje da će u slučaju imenovanja Marić za savjetnika uzeti Grabovca.

Marić je rekao je da će, ukoliko preuzme čelnu poziciju u “Šumama RS”, nastaviti trend poboljšanja poslovanja ovog javnog preduzeća u posljednjih godinu i po do dvije.

- “Šume RS” su jedan od najznačajnijih resursa RS koji moramo sačuvati. Prvi zadatak je suzbijanje svakog vida kriminala koji bi mogao urušiti ovo javno preduzeće - rekao je Marić i dodao da planira zadržati sadašnji broj radnika.

Prema njegovim riječima, među glavnim zadacima su i da sve što bude proizvedeno u “Šumama RS” bude stavljeno u promet i naplaćeno u toku tekuće finansijske godine, te obnavljanje osnovnih sredstava za proizvodnju.

Ukoliko sjedne u fotelju direktora, Marića čeka i zadatak da šumska gazdinstva koja su prošlu godinu završila u gubitku izvede u pozitivnu zonu. Grabovac je nakon objavljivanja rezultata poslovanja u 2014. najavio smjenu direktora gazdinstava koja su bila u gubitku.

- U toku su pripreme za najavljenu “sječu” direktora nekih gazdinstava. Pored toga, imamo i dva dokumenta sa mjerama koje je potrebno preduzeti za kvalitetnije poslovanje u ovoj godini - rekao je Grabovac i dodao da postoji i prijedlog mjera za poboljšanje ekonomskog i organizacionog poslovanja preduzeća.

“Šume RS” završile su prošlu godinu sa dobiti od 661.773 marke. U minusu je, međutim, bilo osam gazdinstava, a najveći je zabilježila “Jahorina” iz Pala. Među gubitašima su i šumska gazdinstva “Birač” iz Vlasenice, “Botin” iz Nevesinja, “Panos” iz Višegrada, “Doboj” iz Doboja, “Majevica” iz Lopara, “Zelengora” iz Kalinovika i “Vrbanja” iz Kotor Varoša.

 

Nezadovoljstvo SP-a

Prema nezvaničnim informacijama, čelnici SP-a iz banjalučke regije predočili su stranačkom vrhu nezadovoljstvo zbog funkcija koje je stranka dobila. Oni su nezadovoljni direktorskim pozicijama u Agenciji za finansijske, informatičke i posredničke usluge i Centru za pružanje besplatne pravne pomoći.

 

Karijera Riste Marića

- Direktor proizvodno-zanatske i uslužne zadruge u Modriči deset godina

- Direktor jednog trgovačkog preduzeća u Modriči tri godine

- Potpredsjednik Narodne skupštine RS od 2004. do 2008. godine

- Narodni poslanik od 2010. do 2014. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana