Марић преузима кормило “Шума РС”

Данијела Стоканић
Марић преузима кормило “Шума РС”

Бањалука - Извршни одбор Социјалистичке партије предложио је за вршиоца дужности директора “Шума РС” Ристу Марића из Модриче, а уколико тај приједлог буде прихваћен, он ће на тој функцији замијенити свог суграђанина Драгана Грабовца.

- Још је остало да се у току ове седмице састану лидери СП-а Петар Ђокић, ДНС-а Марко Павић и СНСД-а Милорад Додик како би био постигнут коначан договор - рекао је “Гласу Српске” потпредсједник СП-а Живко Марјанац.

“Глас Српске” незванично сазнаје да ће у случају именовања Марић за савјетника узети Грабовца.

Марић је рекао је да ће, уколико преузме челну позицију у “Шумама РС”, наставити тренд побољшања пословања овог јавног предузећа у посљедњих годину и по до двије.

- “Шуме РС” су један од најзначајнијих ресурса РС који морамо сачувати. Први задатак је сузбијање сваког вида криминала који би могао урушити ово јавно предузеће - рекао је Марић и додао да планира задржати садашњи број радника.

Према његовим ријечима, међу главним задацима су и да све што буде произведено у “Шумама РС” буде стављено у промет и наплаћено у току текуће финансијске године, те обнављање основних средстава за производњу.

Уколико сједне у фотељу директора, Марића чека и задатак да шумска газдинства која су прошлу годину завршила у губитку изведе у позитивну зону. Грабовац је након објављивања резултата пословања у 2014. најавио смјену директора газдинстава која су била у губитку.

- У току су припреме за најављену “сјечу” директора неких газдинстава. Поред тога, имамо и два документа са мјерама које је потребно предузети за квалитетније пословање у овој години - рекао је Грабовац и додао да постоји и приједлог мјера за побољшање економског и организационог пословања предузећа.

“Шуме РС” завршиле су прошлу годину са добити од 661.773 марке. У минусу је, међутим, било осам газдинстава, а највећи је забиљежила “Јахорина” из Пала. Међу губиташима су и шумска газдинства “Бирач” из Власенице, “Ботин” из Невесиња, “Панос” из Вишеграда, “Добој” из Добоја, “Мајевица” из Лопара, “Зеленгора” из Калиновика и “Врбања” из Котор Вароша.

 

Незадовољство СП-а

Према незваничним информацијама, челници СП-а из бањалучке регије предочили су страначком врху незадовољство због функција које је странка добила. Они су незадовољни директорским позицијама у Агенцији за финансијске, информатичке и посредничке услуге и Центру за пружање бесплатне правне помоћи.

 

Каријера Ристе Марића

- Директор производно-занатске и услужне задруге у Модричи десет година

- Директор једног трговачког предузећа у Модричи три године

- Потпредсједник Народне скупштине РС од 2004. до 2008. године

- Народни посланик од 2010. до 2014. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана