Мање првачића неће затворити школе

nezavisne.com
Мање првачића неће затворити школе

Бањалука - Иако из године у годину имамо све мање ђака у основним школама у РС, надлежни кажу да наредне школске године неће доћи до стављања катанца на школе, али ни до гашења подручних одјељења.

Директори образовних установа истичу да на јесен неће доћи до затварања школа, а с њима су сагласни и из Министарства просвјете и културе РС.

“Ове године неће бити угашена ниједна школа, барем када је у питању бањалучка регија”, казао је за “Независне” Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије.

Према његовим ријечима, међу подручним школама на бањалучкој регији ове јесени у клупе неће сјести ниједан првачић у селу Леденице, код Бањалуке.

“То је одјељење ОШ 'Војислав Илић' из Крупе на Врбасу, али ипак неће бити затворено, јер ће у комбинованом одјељењу наставу похађати шест ђака од другог до петог разреда”, казао је Попржен.

Стевица Ђогазовић, предсједник Актива директора основних школа приједорске регије, казао је да је, нажалост, и ове школске године уписан мањи број ученика, али то ипак неће довести до тога да буду угашене неке школе у приједорској регији.

“У наредној школској години нема гашења школа, а неће бити угашено ниједно подручно одјељење” казао је Ђогазовић.

Елвира Мијић, предсједница Актива директора основних школа добојске регије, истиче да је на недавно одржаном састанку Актива директора у њиховој регији установљено да неће доћи до гашења школа, а такође ни до гашења подручних одјељења.

Гашење основних школа на јесен није предвиђено ни у херцеговачкој регији, потврдио је Драган Мрдић, предсједник Актива директора основних школа херцеговачке регије.

“Ми, на примјер, годинама у Требињу имамо исти број ученика, али у Гацку и Билећи примјетан је пад броја ученика”, казао је Мрдић за “Независне”.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, просвјете и културе РС, казао је да има од министра просвјете и културе РС чврсто обећање да у наредној школској години неће доћи до гашења школа у РС.

“Забрињава чињеница да сваке године имамо све мање ђака и тога је свјестан и сам министар, али сматрам да ће на јесен све школе у РС наставити да раде, а самим тим и сви просвјетни радници”, казао је Гњатић.

Из Министарства просвјете и културе РС кажу да су прошле године урадили велику рационализацију мреже основних школа у РС, али да у овој години такве активности нису планиране програмом рада. Подсјећамо, лани је у РС затворено 15 подручних школа.

“Биће затворене само оне школе у којима не буде ниједног ученика и јединица локалне самоуправе затражи њено затварање”, казали су из Министарства.

У 77 подручних одјељења за наредну школску годину није уписан ниједан првачић, у 93 подручна одјељења уписан је по један ученик, док су у 73 подручна одјељења уписана по два ученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана