Мањак путника и возача гаси линије

Анита Јанковић Речевић
Мањак путника и возача гаси линије

Бањалука - Високе цијене горива, недостатак возача, али и све мањи број путника разлог су што велики број превозника у Српској послује на граници рентабилности, а колико је ситуација озбиљна свједочи чињеница да поједини већ размишљају о укидању неких линија.

Иако су свјесни да због таквих потеза могу трајно “изгубити” трасе од којих одустану, аутобуски превозници истичу да, уколико оваква ситуација потраје, неће имати другог излаза осим да скраћују редове вожње.

Генерални директор добојског предузећа “Требава експрес” Владо Јаћимовић истиче да га је за годину напустило десетак возача, те да ће бити приморан да смањује број линија ако се одлив радника настави.

- Лани смо били принуђени да смањимо пословање, а мораћемо и ове године ако људи наставе одлазити. Не иду само возачи већ и електричари, механичари, бравари. За оне који су отишли сам успио наћи замјену, додуше за већу плату, али чини ми се да су и они на путу да оду. Остају само они пред пензију и пензионери, без којих љети, кад је сезона, не бисмо могли опстати - рекао је Јаћимовић и додао да је због одлива становништва број путника смањен и за десет одсто.

Нерентабилне линије натјерале су и руководство которварошког предузећа “Голубић” да размишља о смањењу броја полазака.

- Не знамо шта да чинимо. Путника је све мање, а и оно мало што има, отимају нам нелегални превозници. Пријављујемо их инспекцији и полицији, али не вриједи. Могуће да ћемо правити неке редукције - рекао је директор “Голубића” Милан Шкорић.

Генерални директор предузећа “Семберија транспорт” Пантелија Митровић каже да многи превозници поједине линије одржавају на своју штету, јер знају да ако одустану касније неће моћи лако да их врате.

- Закон прописује да ако “обришеш” неку линију не можеш је касније регистровати за двије године. У међувремену дође други превозник и готово. Са наше станице аутобуси иду празни, и наши су полупразни, али из ината или чега већ нико не одустаје. Надамо се бољем сутра - прича Митровић. Како каже, међународни превоз је у експанзији, па трошкове домаћег саобраћаја покривају тим линијама.

- Докле ћемо тако не знам. За сада немамо проблем са мањком возача, али није искључено да ускоро нећемо имати с обзиром на то да је одлив становништва из Семберије велики - додао је Митровић.

Да се тешко опстаје тврди и власник приједорске фирме “Милиновић” Рајко Милиновић, који каже да је мањак радника, али и путника велики проблем.

- За сада не планирам гасити линије, али то не значи да нећу бити ускоро приморан на тако нешто - рекао је Милиновић.

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори РС и директор “Аутопревоза” из Бањалуке Дејан Мијић каже да на подручју града на Врбасу влада велика конкуренција због чега превозници не размишљају о укидању неких линија.

- Поједине приградске линије су нерентабилне, али превозници свјесно возе с минусом даби их одржали надајући се бољој ситуацији. Такође, притисак грађана да се линије редовно одржавају без обзира на мали број путника је велики - појаснио је Мијић и додао да на подручју Бањалуке тренутно не недостаје возача захваљујући преквалификацији у Едукативном центру Привредне коморе РС.

Редови вожње

Превозници до 20. фебруара треба да доставе спискове редова вожње Привредној комори РС ради редовног годишњег усклађивања линија. То је прилика да превозници добију нове линије, коригују постојеће редове вожње или одустану од неких термина и траса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана