Мањак путника гасиће аутобуске линије

nezavisne.com
Мањак путника гасиће аутобуске линије

Бањалука, Источно Сарајево - У више предузећа у Републици Српској која се баве превозом путника евидентно је све мање корисника, што би у будућности могло довести до укидања појединих линија, али и до укидања самих предузећа.

Рекао је ово Момчило Сладоје, директор “Центротранса” Источно Сарајево, који истиче да превозници раде на доњем прагу рентабилности, практично узимају средства од амортизације и тако преживљавају.

“Највећи проблем је недостатак путника, који је узрокован малим бројем фирми које послују, а и стари нам популација”, каже Сладоје.

Он каже да се превозници боје да укину линије, јер им се онда такве линије бришу ако од њих одустану, те на њих више немају право.

“У источном дијелу РС није дошло до битнијих укидања линија, а таква је ствар и по питању међународних линија. На линијама за даље дестинације посао нам узимају нискобуџетне авио-компаније због јефтиних карата, а на кратким посао нам узимају нелегални превозници, односно комбији”, појашњава Сладоје за “Независне”.

Он је додао да се доста људи одселило с овог подручја, да их је много продало имовину и немају потребу враћати се, па је и због тог мање путника.

Дејан Мијић, предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза РС и потпредсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да је према информацијама из предузећа која се баве међународним саобраћајем дошло до смањења прихода за око 30 одсто у јануару ове годину у односу на јануар 2018. године.

“Основни разлог је све мањи број путника, а то је једини услов да касније дођете у ситуацију да морате укидати поласке, да не возите сваки дан или да скраћујете линије”, каже Мијић.

Он каже да је данас све више људи у иностранству, али да ситуација није иста као у бившој држави, када су грађани долазили сваког викенда кући.

“Сад нажалост људи одлазе у иностранство, буду по шест мјесеци, годину или дуже бораве тамо да би обезбиједили себе и породицу, те не долазе тако често”, каже Мијић.

Он додаје да су градске линије у Бањалуци фиксиране уговором те да их доста није економски исплативо, али да су их превозници прихватили уговорима у групама, тако да компензују трошкове па бољим линијама покривају лошије.

По питању подручних линија, Мијић каже да је тренутно у току усклађивање редова вожње. Укинут је само дио линија које је некад држао “Аутопревоз” Градишка на релацији Бањалука - Градишка, али то је попуњено линијама других превозника, а укинута су три поласка на релацији Бањалука - Блашко.

“У суштини све је остало на нивоу прошле године, биће и нових линија, што не значи да су оне рентабилне. Врте се увијек на истом броју”, каже Мијић и додаје да се потписивање линија ради једном годишње.

Мићо Роквић, извршни директор за саобраћај у приједорском “Аутотранспорту”, каже да је у посљедњем периоду примјетан мањи број путника, али да то још није довело до укидања линија.

“Функционишемо на тржишним принципима, ако имамо интереса возићемо, ако немамо нећемо возити. Ако приходи буду смањени због смањења броја путника на појединим правцима, наравно да ћемо редуковати линије”, рекао је Роквић.

Он истиче да сада ово смањење броја путника још није алармантно, али да по броју продатих карата виде да долази до одређеног пада, те додаје да на појединим приградским линијама постоји недовољан број путника, али да ту постоје потребе становништва и такве линије које је додијелио град Приједор су и субвенционисане.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана